Prodeje začaly: Kolik za kapra? Spočítejte si to!
Na štědrovečerní tabuli neodmyslitelně patří smažený kapr s bramborovým salátem. Jeho cesta na talíř začíná u kádí pouličních prodejců, kteří se do neděle nezastaví.
Lidé v Česku si ročně zakoupí příbližně 1,5 milionu kaprů, pro kterého často chodí až těsně před svátky, aby bylo maso co nejčerstvější. Jeden stánek v Praze zpravidla prodá šupináče o celkové hmotnosti kolem 2 tun. „Poslední dva dny obvykle jedeme bez zastavení klidně 14 hodin v kuse. Člověk se máchá ve vodě, sem tam rukama zavadí o kosti nebo ploutvičky, takže je potom odřený a dává se i tři až čtyři dny do kupy,“ prozradil Aha! Lukáš K. (39), prodejce kaprů na pražském Andělu.
Víte, že...
...kapr se na vánoční tabuli začal konzumovat až na počátku 19. století? Za první republiky pak byli sváteční pochoutkou třeba šneci.
Tradičně načerno
Kapří maso lze kromě klasického smažení připravit i na mnoho jiných způsobů. Původní recept byl načerno, tedy ve sladké omáčce z povidel a perníků. Právě i tak možná zavoní u Miroslava Šebka (29) z Prahy. „Koupil jsem si tříkilového kapra za 500 korun. Pochutnáme si na něm buď klasicky, nebo se švěstkovou omáčkou. To se ještě uvidí,“ prozradil Miroslav.
Kolik zaplatíte?
- Kilo kapra 125 Kč
- Omráčení 5 Kč V
- Vykrvení 20 Kč
- Kuchání 35 Kč
- Zbavení šupin 35 Kč
- Zbavení ploutví 25 Kč
- Uříznutí hlavy 25 Kč
- Půlení 35 Kč
- Porcování 25 Kč
- Podkovy 55 Kč
- Stahování z kůže 80 Kč
- Filetování 80 Kč
- Odstranění očí/žaber 20 Kč