Cukroví pro psy a kočky: Chutné recepty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Cukroví pro psy a kočky: Chutné recepty

Vánoce představují pro mazlíčky řadu rizik.
Vánoce představují pro mazlíčky řadu rizik. (Profimédia.cz)

Stůl se prohýbá pod cukrovím a různými svátečními chody a zpod něj na nás koukají smutná očička. Těžko odolat a nepodělit se o kousek jídla s naším chlupáčem. Jenže to, co je dobré pro nás, nemusí být dobré pro něj. Můžete mu ale připravit pochoutky, za které vás bude zbožňovat ještě víc...

Ublíží i malé množství

Než se pustíte do přípravy vánočních pochoutek pro mazlíčky, projděte si ingredience, kterých se vyvarovat, protože mohou být pro psy a kočky toxické. Velká část takových surovin se většinou nachází na vánočním stole. „Že bychom neměli mazlíčkům dávat jídlo od našeho stolu, je obecný fakt. A právě vánoční cukroví v sobě často obsahuje hned několik ingrediencí, které jsou pro psy a kočky nebezpečné. Pozor bychom si měli dát zejména na čokoládu, respektive kakao v ní obsažené, rozinky a vlašské ořechy. Tyto potraviny mohou způsobit vážné selhání ledvin, a to i při konzumaci v malém množství,“ varuje Kateřina Franková, veterinářka a ambasadorka české značky krmiv Fitmin.

Kroťte se: Nepřekrmujte je

Kdo na svátky nepopustí uzdu svým obvyklým stravovacím návykům? U mazlíčků bychom se ale měli krotit! „Nejčastěji majitelům připomínám, aby své mazlíčky během vánočních svátků nepřekrmovali pamlsky a lidskou stravou, zejména pokud na to nejsou zvyklí. Může to vést k zažívacím potížím, zánětům žaludku, střev nebo při příliš tučné stravě i k pancreatitidě – zánětu slinivky břišní,“ vysvětluje veterinářka.

Peroxid vždy po ruce

Pokud se přece jen stane, že zvíře v nestřeženém okamžiku spolkne něco nevhodného, je dobré mít po ruce v domácí lékárničce peroxid vodíku. „V domácích podmínkách můžeme vyvolat zvracení pomocí peroxidu vodíku. Vždy je ale dobré konzultovat jeho použití s veterinárním lékařem, protože ne všechny předměty nebo látky je vhodné vyzvracet. Veterináři navíc mají i další léky, kterými mohou zvracení snadno a rychle vyvolat,“ doplňuje Franková.

NA TOHLE POZOR!

›› čokoláda a kakao
›› hroznové víno
›› rozinky
›› sladidlo xylitol
›› vlašské ořechy
›› káva a kofein
›› alkohol

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.