Na drahotu s Aha! Vánoční úklid za pár korun | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Na drahotu s Aha! Vánoční úklid za pár korun

úklid
úklid (iStock.cz)

Neutrácejte za předražené čisticí prostředky z drogérií, které ne vždy mají stoprocentní účinky. Čistou domácnost zaručí trojice, kterou najdete doma ve spíži – bílý ocet, jedlá soda a kyselina citronová. S nimi budete mít na Vánoce domov jako klícku...

Bez čeho se neobejdete?

•BÍLÝ OCET

Jde o univerzální prostředek s dezinfekčními účinky a koupíte jej v drogérii. Skvěle čistí okna, sprchové kouty, vany, zrcadla, podlahy, účinně odstraňuje plísně, mastnotu a vodní kámen. Dokonce se může používat i místo aviváže coby změkčovač prádla. Navíc s jeho pomocí snadno vyrobíte univerzální prostředek, který se hodí na úklid celé domácnosti (viz Univerzální čistič je základ).

•JEDLÁ SODA

Kromě toho, že se jedlá soda používá jako kypřidlo při přípravě moučníků je i výborný čisticí prostředek na mnoho povrchů a materiálů, který navíc dovede neutralizovat pachy. Skvěle s ní vyčistíte např. připálený povrch trouby, zatuchlou pračku, špinavý koberec či sedačku a také navrátí bělost zašedlému nebo zažloutlému prádlu.

•KYSELINA CITRONOVÁ

Nepostradatelný čisticí pomocník do kuchyně a koupelny. Odstraňuje vodní kámen z pračky, záchodové mísy, vyčistí varnou konvici či myčku nádobí, poradí si s ucpaným odpadem a odstraňuje připáleniny na nerezovém nádobí.

DALŠÍ POMOCNÍCI

K triu úklidových králů se hodí i oblíbená vůně esenciálního oleje (levandule, eukalypt, citron apod.), která provoní připravené úklidové směsi. A jejich účinky znásobí další pomocník – peroxid vodíku. Připravuje se z něj např. odflekovač, pomáhá navrátit bělost záclonám a používá se také k dezinfekci různých materiálů a ploch (v takovém případě se míchá s vodou v poměru 1:1).

Recept na univerzální čistič

Stačí tři ingredience: bílý ocet nařeďte vodou v poměru 1:4 a přidejte pár kapek esenciálního oleje (z levandule, citronu či eukalyptu). Směs přelijte do nádoby s rozprašovačem a je to! Můžete používat na čištění kuchyňských a koupelnových povrchů, na čištění lednice apod.

Praktické rady Aha!

Ucpaný odpad
Nasypte zhruba tři lžíce jedlé sody do odpadu a zalijte horkým bílým octem (cca 150 ml) a nechte 20 – 30 minut působit. Poté prolijte horkou vodou.

Vodní kámen
Smíchejte bílý ocet s vodou v poměru 1:1, namočte do směsi hadřík a přiložte jej na (nebo jím omotejte) místo s vodním kamenem (vodovodní baterie, koupelnové kachličky apod.). Nechte několik minut působit, opláchněte vodou a otřete dosucha.

Špinavé WC
Smíchejte hrnek jedlé sody, ¼ hrnku kyseliny citronové, pár kapek prostředku na mytí nádobí a pár kapek esenciálního oleje (např. levandule, eukalypt). Promíchejte, pokud je směs moc sypká, přidejte trochu vody, a vytvarujte ji do kuliček nebo do formiček na led. Nechte vyschnout (cca 2 – 3 hodiny) a skladujte v uzavřené nádobě. Vhoďte do mísy, nechte 30 minut působit, dočistěte štětkou a spláchněte.

Varná konvice
Na vyčištění zanesené varné konvice potřebujete lžičku kyseliny citronové a 100 ml bílého octa. Směs dolijte vodou a nechte převařit.

Pračka
Vyjměte šuplík násypky, omyjte a vyčistěte univerzálním čističem. Stejným způsobem vyčistěte vnitřek dvířek pračky a těsnění. Do bubnu dejte půl šálku kyseliny citronové. Do dávkovače na aviváž vlijte bílý ocet a spusťte prací program na 90 °C. Nezapomeňte také vyčistit filtr pračky.

Myčka
Vyndejte sítko a trysky a vyčistěte je. Z jedlé sody a pár kapek mycího prostředku si vytvořte směs, kterou očistěte vnitřek myčky a těsnění. Do mísy vlijte 200 ml bílého octa a vsypte 1 až 2 lžíce kyseliny citronové. Vložte do myčky a zapněte obvyklý program.

Lednice
Vyndejte poličky a omyjte je saponátem. Univerzálním prostředkem omyjte vnitřek lednice. Nezapomeňte na odtokový kanálek. Pomocí špejle s namotanou vatou na konci z něj vyndejte nečistoty. Jedlá soda funguje i na odstranění zápachu z lednice. Nasypte ji do mističky a dejte do ledničky, nepříjemné pachy do druhého dne pohltí.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (5. 12. 2023)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.