Jak bojovat s prachem?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak bojovat s prachem?!

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Prachu se nezbavíte. Tedy rozhodně ne natrvalo. Tento otravný nepřítel čistoty se objevuje pravidelně a úplně všude. A v Česku mnohem víc než jinde.

Podle průzkumu španělského Ústavu globálního zdraví (ISG) je Česko po Itálii druhou nejprašnější zemí v Evropě a hned za námi je sousední Polsko. Prach přitom otravuje nejen pořádkumilovné hospodyňky, ale ztrpčuje život i lidem s dýchacími problémy. Tyto rady vám pomohou s ním zamést alespoň doma a na dvorku.

Těmhle nejvíce škodí

Podle plicních lékařů mají největší problémy s prachem v ovzduší hlavně alergici a astmatici, ale i senioři, děti nebo těhotné ženy. Problémy s dýcháním mohou pociťovat i lidé po prodělaném covidu-19.

Většině to vadí

Podle průzkumu společnosti Kärcher vadí množství prachu 62 % Čechů a jen třetina ho neřeší. Smeták do ruky ale tak často jako jiní Evropané nebereme. „Češi dlouhodobě podceňují zametání, což přispívá vzniku polétavého prachu,“ upozorňuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

1) Odshora dolů

Prach utírejte od nejvyšších polic směrem dolů. Používejte vlhké nebo antistatické utěrky.

2) Vysávejte

Vysavač s filtrem proti prachu a roztočům je na úklid prachu lepší než smeták, který prach zvíří.

3) Sprchujte květiny

Prach ulpívá i na listech pokojových květin. Než abyste větší květiny utírali lísteček po lístečku, je lepší je vzít a rychle osprchovat.

4) Používejte mikrovlákno

Utěrky ze speciálního mikrovlákna v sobě dokáží prach při utírání udržet.

5) Nezkracujte trávník

Zeleň a vlhko je nejlepším bojovníkem proti prachu. V sušších obdobích roku proto trávník zbytečně nezkracujte, delší zadržuje prach lépe. Na velkých betonových plochách vám pomůže i trávník umělý.

6) Pořiďte si čističku

Čističky vzduchu se speciálními HEPA filtry dokáží odstranit i více než 90 % prachu ze vzduchu, který čističkou prochází. Důležitý je u nich ale vzduchový výkon, který udává, kolik metrů krychlových zvládnou přefiltrovat za hodinu.

7) Měňte filtry

Pravidelně vyměňujte nebo čistěte filtry ve vysavačích a rekuperačních jednotkách.

8) Vysázejte živý plot

Část prachu od silnice nebo z nedalekého pole dokáže zadržet hustý živý plot. Jestliže kvete, může vám ale množství prachu v určitém období ještě zvýšit.

9) Zkuste nanosprej

Speciální úklidové spreje vytvoří na povrchu nábytku nepřilnavou vrstvičku nanočástic, která usnadňuje úklid. Kromě prachu pomohou i proti tekutinám a jinému znečištění.

10) Umývejte plochy myčkou

Zametáním se drobného prachu na venkovních plochách nezbavíte. V sušších obdobích je lepší betonové plochy a terasy v okolí domova omýt myčkou či hadicí.

11) Zavlažujte

Pravidelné používání zahradních sprinklerů a mlžítek pomůže nejen vaší zeleni, ale v suchých dnech pomůže vyčistit vzduch na zahradě i od prachu.

Přečtěte si
koliaska
24. 4. 2023 • 18:20

Tak to já u nás doma s prachem bojuji neustále. Bohužel dcera je na něj alergická, takže se musím snažit o to, abychom tu pořád měli čisto, jinak má problémy s dýcháním. Nedávno mě ale docela zaujala jedna věc - rekuperační jednotka. Prý to dokáže čistit vzduch, což by bylo v našem případě žádoucí. Dívala jsem se na ty jednotky na https://rekuperace-aldes.cz/ a není to až tak drahé, tak to možná pořídíme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.