Rádce Aha!: Správná péče o venkovní nábytek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha!: Správná péče o venkovní nábytek

Ilustrační foto
Ilustrační foto (archiv firmy)

Rozložit posezení na zahradě je jako přestřihnout startovací pásku té pravé letní pohody. Jenže co když je nábytek zažloutlý a plný fleků? Tyto rady vám pomohou s údržbou, ať už máte posezení z čehokoliv.

Plast

Plastový nábytek si pořizujeme proto, abychom se o něj moc nemuseli starat a přesto dlouho vydržel. I na něm se ale čas od času objeví nějaká ta skvrnka. Ideálním startem sezony je nábytek pořádně vyčistit tlakovým čističem nebo teplou jarovou vodou. Vyhněte se ale drsné straně houbičky, tvrdým kartáčům nebo písku na nádobí. Mohou povrch poškrábat. Skvrny pomůže odstranit pasta z jedlé sody a kyseliny citronové, prací prášek, peroxid vodíku nebo octová voda. Na závěr je vhodné nábytek ošetřit speciální impregnací na plasty, ale oživí ho i leštěnka na kapoty aut. Pozor! Nepoužívejte rozpouštědla a ředidla, mohou naleptat povrch nábytku

Dřevo

Dřevěné části nábytku vyžadují pravidelnou údržbu, jinak mění barvu, sají vodu a mohou i prasknout. Po základním očištění kartáčem je vhodné dřevěné části přebrousit jemným smirkem či brusnou houbičkou. Když je dřevo lakované, obnovte nátěr stejným druhem laku. Pokud není, můžete ho natřít speciálním gelem, který oživuje kresbu a barvu dřeva a po omytí a uschnutí napustit speciálním olejovým přípravkem, který naimpregnuje. V případě tvrdých exotických dřev jako je teak, údržba není nutná. Takové dřevo neztrácí vlastnosti, ale šedne. Tomu azabráníte speciálním olejem. Skvrny z dřevěného nábytku pomůže odstranit octová voda nebo alkohol.

Textil

Nejlepší je, když textilní části nábytku, jako jsou nejrůznější polštáře a podsedáky, můžete jednoduše svléknout a vyprat. Jinak musíte použít speciální pěnové čističe. Když je textil důkladně proschlý, je dobré jeho povrch nastříkat impregnací na textil ve spreji. Stačí ta na deštníky a bundy.

Kov

Kovový nábytek vesměs nepotřebuje kromě navlhčeného hadříku žádnou speciální údržbu. Jen u toho lakovaného může být problém, pokud se v některé části lak poškodil a kov začal rezivět. Takové místo je nejlepší cpřebrousit a přelakovat stejným odstínem. S hliníkovým nábytkem si hlavu vůbec nemusíte lámat. Povětrnostní vlivy na něj nemají skoro žádný vliv a krom očisty od prachu nic víc nevyžaduje. Snad jen dotáhnout šrouby.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.