Jak na velký úklid a denní rutinu: Praktické rady pro alergiky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak na velký úklid a denní rutinu: Praktické rady pro alergiky

Sprej: Čalouněný nábytek a postele nejprve důkladně vyluxujte a pak ošetřete antialergenními spreji a ekologickými uklízecími prostředky.
Sprej: Čalouněný nábytek a postele nejprve důkladně vyluxujte a pak ošetřete antialergenními spreji a ekologickými uklízecími prostředky. (Foto scom)

Chystáte se na víkendové gruntování? Tak zřejmě víte, že pokud jste vy nebo nějaký člen domácnosti alergik, má úklid i vybavení domácnosti svá specifika. Pojďme si je probrat detailněji...

Hladký povrch – hladký průběh

Okna bez závěsů, pohovky bez přehozů a minimum dekorací. Dodržování těchto jednoduchých pravidel může mít pozitivní vliv na zdravotní stav alergika. „Volte hladké, snadno udržovatelné povrchy, které se dají stírat, a plovoucí podlahu, lino nebo parkety, které umožňují údržbu mokrou formou,” radí Michal Závacký z portálu ProAlergiky.cz.

Spreje na čalounění

Na čalouněný nábytek používejte aktivní čisticí látky a přírodní antialergeny ve spreji. Co můžete, perte v také v přípravcích na praní určených pro alergiky.

Čistý vzduch

I v zimě je třeba větrat, dovnitř ale občas proniknou částečky smogu. Ovzduší letos neprospěje ani energetická krize, kvůli které mnozí sahají po tuhých palivech. Pokud si chcete být kvalitou ovzduší doma jistí, pomůže čistička vzduchu. Jakou vybrat? Adam Burkuš, specialista pro značku Dyson doporučuje vybrat čističku s kombinovanou HEPA a uhlíkovou filtrací. „Ta totiž zachytí jak mikroskopické pevné částice, tak i znečišťující plyny,“ vysvětluje odborník.

Hezké sny a zdravou noc

„Postele bývají hlavním zdrojem roztočových alergenů,“ říká Michal Závacký a radí pořídit protiroztočové povlaky a pro atopiky povlečení s antibakteriální úpravou. Matrace a gauče je potřeba vysávat kvalitním vysavačem, nebo vyčistit horkou párou.

Desatero domácnosti alergika

  1. Uklízejte, když není alergik doma. Pokud jste sami alergičtí, chraňte se respirátorem.
  2. Větrejte každý den, prudce a několik minut.
  3. Místo koberců volte povrchy, které se dají stírat.
  4. Pořiďte si výkonný vysavač.
  5. Rozlučte se s dekoracemi a upomínkovými předměty, které se špatně udržují.
  6. Omezte pěstování pokojových rostlin, listy přitahují prach a v hlíně se mohou držet plísně.
  7. Volte vhodné ložní prádlo, měňte ho dvakrát do měsíce a perte ho alespoň na 60 °C.
  8. Najděte všechna ložiska plísní a odstraňte je vhodným protiplísňovým přípravkem.
  9. Pokud jste alergičtí na zvířata, zvažte, zda je dále chovat.
  10. Při úklidu používejte rukavice a volte ekologickou drogerii.

Přečtěte si
Mirka Nová
20. 1. 2024 • 23:47

Jako alergik vím, jak důležitá je pečlivost při úklidu. Na velký úklid si vždycky kupuji ochranné rukavice na internetových stránkách https://www.uvex-safety.cz, které mi pomáhají chránit kůži na rukou před dráždivými čistícími prostředky. Pak už mi stačí jen rutinní úklid a pravidelné větrání, a to mi pomáhá minimalizovat alergeny v celém domě.

koliaska
31. 1. 2023 • 12:29

Hodně dobré tipy. Pokud máte doma alergika, tak je řádný úklid alfou a omegou. Syn je alergický na prach a roztoče, takže o tom vím své. Nám hodně pomohlo, že jsme se zbavili starých koberců a dali všude novou plovoucí podlahu. Ta se mnohem lépe udržuje. Kusové koberce z http­s://ww­w.ves­na.cz­/kuso­ve-koberce máme akorát v obývacím pokoji, ale v těch se podle mě už tolik prachu nedrží.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.