Není chrápání jako chrápání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Není chrápání jako chrápání

Někdo se snaží chrápajícího partnera krotit ucpaným nosem, jiný mlaskáním. Nejčastěji pomůže změna polohy při spaní.
Někdo se snaží chrápajícího partnera krotit ucpaným nosem, jiný mlaskáním. Nejčastěji pomůže změna polohy při spaní. (Profimedia)

Chrápete vy nebo váš protějšek, se kterým sdílíte společné lože, ale jste přesvědčeni, že se jedná jen o kosmetický problém? Ano, může to být banalita, kterou odstraní šikovný lékař na ORL, může se ale jednat o daleko závažnější diagnózu.

Spát za zvuku motorové pily není nic příjemného. Spolunocležník se nevyspí a ráno se cítí jako po boji. Co když se ale s úplně stejnými pocity budí také chrápající »viník«? V takovém případě je na pořadu dne návštěva specialisty. Chrápající může trpět nemocí s názvem obstrukční spánková apnoe (OSAS). Laicky řečeno se vyznačuje tím, že tělo místo toho, aby v noci spalo a nabíralo síly, bojuje celou noc o kyslík. Jedná-li se navíc o tzv. centrální spánkovou apnoe, je namístě návštěva neurologa.

Jak ale člověk zjistí, že spánkovou apnoe trpí, notabene žije-li bez partnera? „Napovědět může například to, že se po standardně dlouhém spánku necítí dobře, odpočatě a už vůbec ne svěže. Pokud ho to trápí den co den třeba rok, pak je to zvláštní. Často se k tomu přidá vysoký krevní tlak a další menší potíže. Ale nejzásadnější je právě ta únava,“ vysvětluje MUDr. Petr Jirák, primář ORL a chirurgie hlavy a krku z Nemocnice Na Homolce. Pokud se neokysličuje mozek, je to problém pro cévy a srdce, dechové pauzy mohou vést k závažnějším zdravotním problémům. „Ve chvíli, kdy tělo dýchá a pak najednou nedýchá, organismus zapne senzory, které člověka probudí a ten se s obrovským chrápnutím nadechne a vzbudí. Když se tohle děje každou druhou minutu, člověk téměř nespí, i když si myslí, že ano,“ popisuje MUDr. Jirák.

Chrápání samo o sobě nebezpečné není. Když je pacient dobře vyšetřený a je zjištěno, že apnoí za noc není tolik, řeší se, jak zajistit kvalitní dýchání, aby k chrápání nedocházelo. Příčinou může být zhoršená nosní průchodnost či zúžení horních cest dýchacích v oblasti hltanu. „Složitější je to u syndromu obstrukční spánkové apnoe, která trvá alespoň deset sekund a je doprovázena snížením saturace (množství kyslíku v krvi), pak je nutné vyhledat specialistu v oblasti spánkové medicíny,“ nabádá k neodkladnému vyšetření MUDr. Miloš Kotulek, vedoucí lékař poradny pro poruchy dýchání ve spánku a chrápání z ORL kliniky nemocnice v Pardubicích. Následky nekvalitního spánku jsou samozřejmě větší než únava a nižší efektivita v práci. Fatální je např. mikrospánek při řízení automobilu.

Způsob léčby Nejdříve však pacient musí zamířit na oddělení všeobecné ORL ambulance, kde se provede komplexní ORL vyšetření a je doporučen další postup, který většinou sestává z polygrafického vyšetření spánku ve spánkové laboratoři. U pacientů s těžkým stupněm spánkové apnoe a u těch pacientů, kteří nemohou nebo nechtějí podstoupit chirurgickou léčbu, je možné jejich obtíže řešit pomocí přetlakové ventilace (masky na obličeji), která přináší velmi dobré výsledky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.