V Aši bourají nádraží! Za 68 milionů postaví nové... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Aši bourají nádraží! Za 68 milionů postaví nové...

V Aši začala demolice nádraží postaveného v roce 1971.
V Aši začala demolice nádraží postaveného v roce 1971. (Foto Milan Vrbata, vizualizace Správa železnic)

Nádraží pro ostudu, totiž to ašské, jde konečně k zemi. V Aši na Chebsku se tak konečně dočkají reprezentativní vlakové budovy. Postavena má být ještě letos. První zastávka turistů z Německa putujících do Čech byla právě ta v Aši. Ti si tak nevalný obrázek o naší zemi díky zchátralé nádražní budově udělali hned u hranic. Všechno se ale změní. Železniční stanice postavená v roce 1971 se už bourá.

„Demolice bude ukončena během února. Poté začne výstavba,“ řekl Aha mluvčí radnice Milan Vrbata. V okolí nové moderní budovy vznikne parkoviště s 22 místy a autobusová točna. „Z nádraží se zachová pouze zastřešení nástupiště do vlaků směřujících do německého Hofu, které ale projde celkovou renovací,“ doplňuje Vrbata. Stavební práce vyjdou na 68,8 mil. Kč. Samotné nové nádraží by mělo být menší a úspornější než to, které jde k zemi. Současně projde rekonstrukcí i přejezd na koleji vedoucí do Hranic v Čechách. 

Vlak svobody

Nádraží v Aši má svou historii. Ještě před stavbou nádražních budou, které jdou k zemi, projel tudy 11. září 1951 po třetí hodině odpoledne »Vlak svobody«. Soupravu unesli železničáři a další lidi, kteří chtěli utéct před komunistivkou zvůlí. Vlak prorazil hraniční závory s tehdejším Západním Německem, zastavil se před Selbem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.