Ondra (21) s Downovým syndromem: Zmlátili ho na ulici! Všichni se jen dívali... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ondra (21) s Downovým syndromem: Zmlátili ho na ulici! Všichni se jen dívali...

Ondra (21) trpí Downovým syndromem. S pochopením se však setkává zřídka.
Ondra (21) trpí Downovým syndromem. S pochopením se však setkává zřídka. (Foto Facebook)

Chtěl si jen obyčejně popovídat. Odpovědí mu však byly urážky a rány pěstí. Ondru (21) s Downovým syndromem zmlátil agresivní mladík na plném autobusovém nádraží v Novém Městě nad Metují.

Když se 25. listopadu vrátil Ondra domů zkrvavený, s roztrženým obočím a monoklem, nebylo ještě jasné, co se stalo. Hrůznou pravdu o napadení na autobusové zastávce začala rozkrývat až policie. Mladíka trpícího Downovým syndromem zmlátil nezletilý násilník a dospělí tomu přihlíželi. „Autobusové nádraží bylo plné lidí, ale nikdo chlapci nepomohl,“ sdělil Aha! vrchní strážník Miloš Kratěna. Jediné pomocné ruky se dostalo zraněnému Ondrovi od studentek, které mu po útoku nabídly papírové kapesníky. „Pachatele jsme vypátrali, je ve věku dítěte,“ dodal Miloš Kratěna. Vzhledem k věku agresora nechce policie sdělovat žádné další informace.

Šikana na zastávce

Ondra chodí v Novém Městě nad Metují do speciální školy. „Dopravit se tam zvládá sám. Má u sebe kartičku s informacemi, kde bydlí, pro případ, že by se ztratil, nebo mu řidič autobusu nerozuměl,“ říká jeho sestra Rita a dodává, že to není zdaleka poprvé, co se stal terčem útoku. Doteď byly však převážně slovní. „Bohužel od lidí, kteří ho vidí v Novém Městě na zastávce, se dozvídáme, že si z něj někteří dělají legraci a obtěžují ho. Dokonce ho občas nutí kouřit cizí nedopalky nebo pít staré pití pohozené na zemi... Klidně mu seberou i těch šestnáct korun na autobus!“ popisuje odporné chování lidí na bratrův účet.

Co je Downův syndrom?

Downův syndrom je vrozená genetická porucha způsobená nadbytečným chromozomem. Je spojena s opožděným tělesným růstem a často také lehkým, či středně těžkým mentálním postižením. Syndrom je neléčitelný a dodnes vědci jeho výskyt považují za náhodný. Nepodařilo se ho spojit, s ničím, co by se dělo v těhotenství, a může se vyskytnout u všech lidí bez výjimky. Kvalitu života lidem postiženým touto chorobou výrazně zlepšují vzdělávání a správná péče. V Česku se ročně narodí průměrně 50 dětí s touto genetickou poruchou.

Apel na lidskost

Kruté žerty, posměšky a šikanu zažívá od morálních mrzáků Ondra, i ostatní lidé trpící Downovým syndromem, celý život. „On si plně neuvědomuje, co dělá. Je to ale šikovný a přátelský kluk, rád chodí za ostatními a povídá si s nimi. Chápu, že to občas může být otravné, no ale stačí mu říct, ať jde pryč, a nechá vás být. Prosím, mějte trochu ohledů,“ žádá o trochu lidskosti sestra Ondry.

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.