Unikátní resuscitace pobodané z Novodvorské: 6400krát jí zmáčkli srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Unikátní resuscitace pobodané z Novodvorské: 6400krát jí zmáčkli srdce

Lékaři z motolské nemocnice ženu zachránili.
Lékaři z motolské nemocnice ženu zachránili. (Foto FN Motol, ara, ZZS HMP)

Útočník (†34) vytasil na ženu (46) před Vánocemi v pražské Novodvorské ulici nůž. Vážně pobodaná skončila v péči lékařů. Ti nyní popsali, jak záchrana probíhala. Provedli u ní totiž unikátní resuscitaci.

Žena utrpěla velmi vážná poranění a záchranáři ji museli uvést do umělého spánku. Útočník jí nožem zasáhl břicho, trefil se i do srdce. Boj o její život pokračoval v motolské nemocnici. Díky urgentní resuscitační torakotomii, tedy širokému otevření hrudníku, lékaři odhalili krev nahromaděnou v osrdečníku. Potřebovali zastavit krvácení, aby bylo možné provést přímou srdeční masáž.

Na tomto přechodu k útoku došlo.

„Trvala přibližně 80 minut, tedy asi 6400krát jsme ručně stlačili levou i pravou komoru, abychom zachovali oběh. Ta délka resuscitace je skutečně unikátní,“ řekl primář kardiologie Milan Horn. Pacientka se díky tomu na Štědrý den probrala. Nyní se rehabilituje a prognóza návratu domů je dobrá.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.