Karlovarský lékař na misi v Africe: Pro místní je anestezie kouzlo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Karlovarský lékař na misi v Africe: Pro místní je anestezie kouzlo

Pacient po otravě organofosfáty, které jsou zde všudypřítomné.
Pacient po otravě organofosfáty, které jsou zde všudypřítomné. (Foto Roman Sýkora)

Resuscitace novorozence, léčba otravy jedem nebo ošetření sečného poranění. To je jen malý výčet lékařských zákroků, které má během prvních dnů na misi v africkém Itibu za sebou lékař karlovarské záchranky Roman Sýkora (44).

Do Itiba v Keni chtěl Roman Sýkora vyrazit ještě před covidem. Nakonec se toho kvůli rodině a malým dětem vzdal. Když se nyní uvolnilo místo, neváhal a vyrazil. Jeho africké dobrodružství začalo teprve před několika dny. „Už příjezd do tohoto zdravotnického zařízení znamená celodenní cestu z letiště v Nairobi. Do Itibo nevede silnice. Přijíždí se po hliněné a kamenité horské cestě mezi lomy na štěrk, čajovými plantážemi a divokou přírodou,“ popisuje cestu lékař. Když dorazili, začal mumraj.

Zábava tu pro lékaře společně s místními dětmi začíná po 17. hodině. Hrají fotbal nebo kulečník.

Oživili miminko

Jen co vystoupili z auta, čekala na ně resuscitace novorozence. „Byla silná bouře, k tomu vypadl proud. Oživování novorozené holčičky probíhalo potmě. Byli jsme naštěstí úspěšní. První živý tvor, kterého mohla holčička spatřit, byl ale obrovský termit, který se náhle objevil u její hlavičky,“ vypráví Sýkora. No, doktořina v Africe nemá o podobné situace nouzi.

Vděk místních

Lékaři si musejí dát pozor zejména na infekce, kterých se tu vyskytuje celá řada. „Musíme být očkováni proti tyfu, meningitidě, žluté zimnici. Důležité je mít na paměti i velmi vysokou promořenost obyvatelstva virem HIV,“ upozorňuje karlovarský záchranář. Zajímavou zkušeností je i podávání anestezie u malých pacientů a jejich všudypřítomných rodičů. „Celková anestezie je pro ně něco jako kouzlo. Často upřímně děkují a jsou vděční,“ dodává Sýkora, který již teď věří, že měsíční mise není zdaleka jeho poslední.

Po porodu na motorku

Porody jsou zde na denním pořádku. Podle jeho slov je jich i šest denně. Ženy pár hodin po porodu odjíždějí i s dítětem v náruči na motorce domů. Jména miminkům nedávají, protože je zde vysoká novorozenecká úmrtnost.

Jen dvě lůžka

Nemocnice leží v hornaté zemědělské oblasti regionu Kisii, kde je zdravotní péče prakticky nedostupná. Spektrum poměrně bohaté zdravotnické činnosti zahrnuje poskytování péče ve všeobecné ambulanci s omezenými laboratorními možnostmi, porodnici, lůžkové oddělení se dvěma postelemi. Místní pacienti mají jen zřídka zdravotní pojištění a financování provozu nemocnice je tak převážně závislé na charitativní a humanitární aktivitě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.