Tisíce lékařů odmítly delší přesčasy: V prosinci sloužit nebudeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Tisíce lékařů odmítly delší přesčasy: V prosinci sloužit nebudeme!

Lékaři se postavili proti přesčasům.
Lékaři se postavili proti přesčasům. (Foto Profimedia.cz)

Lékaři brojí proti novele, která umožňuje, aby mohli legálně pracovat 832 hodin přesčasů. Dosud to byla totiž jen polovina. Nadbytečnou práci na prosinec vypovědělo asi 4900 lékařů.

O čísle informovala Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK). „Naše síla spočívá v počtu lékařů, kteří jsou ochotni se za sebe postavit,“ napsala. Novela zákoníku práce od října stanovuje, že dobrovolné přesčasy budou teď dvojnásobné – 832 hodin ročně, přičemž dosud to bylo 416 hodin.

Mladí lékaři ale upozorňují, že přesčasy jsou v některých nemocnicích vynucovány. Nejen lékaři upozorňují, že navýšení může vést k přepracování a dalším problémům. Tisícovky doktorů proto v prosinci dohody o dobrovolné přesčasové práci vypověděli. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09) si je problému vědom a slíbil, že navrhne další změnu zákoníku práce tak, aby se vrátil předešlý počet hodin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.