Léky jsou, jen ne všude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Léky jsou, jen ne všude!

Léky jsou, ale jen pro někoho
Léky jsou, ale jen pro někoho (istockphoto.com)

Výpadky některých léků nikoho neohrožují na životě. Těmito slovy včera ujišťoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09) veřejnost. Další dodávky penicilinu mají dorazit příští týden.

„Jediný člověk v Česku nebyl ohrožen na životě, protože by chyběl lék, to vám všichni potvrdí,“ řekl Válek. Podle něj stát dovezl velké množství antibiotik ze skupiny, kam patří i penicilin. Kromě nich byly nedostatkovým zbožím přípravky na léčbu průjmu. „Máme silné zbraně na boj s jakýmkoliv průjmem,“ ujišťoval šéf České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Ilja Tachecí s tím, že lékárníci mají dostatek jiných náhrad. Hlavně žádná panika Podle ministra není problém nedostatek léků, ale spíš to, že se do všech lékáren nedostanou. „Nevíme, kolik přípravku ve které lékárně je, ale dokážeme spočítat, kolik například penicilinu bylo vydáno a kolik bylo dodáno. Jsme tak schopni vypočítat, kolik léčiv typu penicilin máme na českém trhu,“ dodal Válkův náměstek Jakub Dvořáček. Také dle něj není problém s nedostatkem, ale spíše s panikou, kterou mohou výpadky vyvolávat. Zástupci rezortu proto doporučují obvolávat lékárny, možností je také rezervace v lékárně v dostatečném předstihu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.