František z Assisi přišel o hlavu: Sochu čeká znovuzrození! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

František z Assisi přišel o hlavu: Sochu čeká znovuzrození!

František ztratil hlavu...
František ztratil hlavu... (Foto pro Aha! – Petr Hrubý)

Mezi nově uznané kulturní památky patří bezhlavý František z Assisi. Socha řeholníka kdysi stávala ve štítu hlavního průčelí barokního kostela v Mukařově na Ústecku, ten ale v roce 1982 kvůli havarijnímu stavu zbourali a František se na dlouhá léta ztratil.

Loni ho našli památkáři u místní fary i s odpadlou hlavou a před několika dny skulpturu prohlásili za kulturní památku. „Autorem sochy z poloviny 18. století je s velkou pravděpodobností sochař F. V. Adámek ze Starých Benátek (1713 – 1779), který pracoval pro hraběcí rodinu Šporků a spolupracoval také s věhlasným rakouským sochařem Matyášem Bernardem Braunem,“ upřesnila mluvčí Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem Věra Brožová.

Sochu teď čeká zásah restaurátora, který vrátí hlavu tam, kam patří. „Jako kulturní památka tak zůstane jedním z mála historických artefaktů připomínajících existenci zaniklých sakrálních staveb Mukařova,“ doplnila mluvčí.

Kristova stigmata

František z Assisi, též zvaný Serafinský (1182 – 1226), byl řeholník, zakladatel žebravého řádu františkánů a mystik. Je známý svým přísně asketickým způsobem života, láskou ke Kristu a především stigmaty, která se u něho objevila 17. září 1224.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.