Překvapení ve Zlaté Koruně: Barokní lékárnu přestěhovali do kláštera | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Překvapení ve Zlaté Koruně: Barokní lékárnu přestěhovali do kláštera

Tady se připravovaly lektvary, léky, mastičky.
Tady se připravovaly lektvary, léky, mastičky. (Foto Aha! – V. Hradská, D. Malík)

Velké překvapení čeká na návštěvníky kláštera ve Zlaté Koruně. V prostorách bývalé kuchyně si budou moci letos poprvé prohlédnout unikátní barokní lékárnu včetně dobových herbářů, flakonů i léčiv.

Až dosud byla vzácná apotéka ukryta před zraky veřejnosti. Vlastnil ji soukromý sběratel, od kterého se ji podařilo odkoupit ministerstvu kultury. Zaplatilo za ni 4,8 milionu. Památkáři ji nyní umístili do kláštera na jihu Čech.

Interiér unikátní barokní lékárny bude k vidění v klášteře Zlatá Koruna.

„Kdysi patřila tato lékárna jezuitskému řádu a sloužila v jezuitské koleji v Jihlavě. Vzácně se dochovalo i původní vybavení včetně lisu na rostliny či laboratorních vah a léčiv v šuplících,“ poznamenala Markéta Slabová z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Poprvé si její interiér budou moci lidé prohlédnout v klášteře na Zelený čtvrtek, kdy na jihu Čech začíná návštěvnická sezona na státních památkách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.