Lumpové ukradli a zničili Kodetovy skulptury: 4 roky za rozřezanou sochu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lumpové ukradli a zničili Kodetovy skulptury: 4 roky za rozřezanou sochu!

Zdeněk G. (vpravo) dostal nejvyšší trest, majitel sběrny (vlevo) vyfasoval jako jediný podmínku.
Zdeněk G. (vpravo) dostal nejvyšší trest, majitel sběrny (vlevo) vyfasoval jako jediný podmínku. (Foto Aha! – Karel Janeček, ara)

Zmařili umělecké skvosty a budou za to pykat! Několikaleté nepodmíněné tresty schytala včera šestičlenná parta vedená Zdeňkem G. (46). On a jeho kumpáni v parcích Lázní Darkov ukradli, roztavili a odvezli do sběrny vzácné sochy. Motivem byl zisk.

Drzá krádež se odehrála loni v květnu. Zloději bronzu nenávratně připravili lázně o symbol v podobě soch Bojovník a také Živý pramen umělce Jana Kodeta (1910-1974). Více, než stokilogramové sochy uřezali a ukopali ze soklů. Pak skulptury v hodnotě 3,1 milionu korun odvezli, rozřezali a prodali do sběrných surovin. Za pouhých 131 tisícovek!

„Jakožto sochy dovezené kusy bronzu nevypadaly,“ argumentoval před soudem majitel sběrny, který jako jediný vyfasoval podmíněný trest. Ostatních šest lapků schytalo flastry od 2 do 4 let vězení. Nejvyšší verdikt si vyslechl šéf gangu Zdeněk G., který má zaplatit také půl milionu. Ihned po vynesení rozsudku se odvolal. „Trest je přísný, určitě se nenechám zavřít,“ komentoval rozhořčeně verdikt. Jeho kumpáni odvolání zvažují. Všichni mají za sebou kriminální minulost, a jeden z nich sedí za mřížemi už nyní za jiné krádeže.

Těžká dřina...

Zloději jezdili do akce na kolech, Zdeněk G. dodávkou určenou na odvoz soch, v níž přivážel i pilky na jejich odřezání z podstavců. Sochy pak rozřezávali u něj doma v Ostravě. „Byla to těžká práce. Ze soklu nešly dolů, kopali jsme taky do nich, i s tím řezáním jsme se nadřeli,“ postěžoval si u soudu jeden z odsouzených.

Syn neskrývá úlevu

Akademický malíř Kristian Kodet (74), syn autora sochy Živý pramen Jana Kodeta, přijal informaci s viditelnou úlevou. „Je to dobře, že je chytili a odsoudili, já vandalství přímo nesnáším. Mohl jsem mít sochu raději v našem rodinném muzeu ve Velkém Meziříčí, kde by byla v bezpečí,“ řekl Aha! po vynesení rozsudku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.