Nový český rekord: Zámek zdobí 118 papírových soch! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nový český rekord: Zámek zdobí 118 papírových soch!

Kastelán a jeho papírové sochy, jejichž výrobě sám zasvětil dlouhé tři roky.
Kastelán a jeho papírové sochy, jejichž výrobě sám zasvětil dlouhé tři roky. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Zámecké komnaty i chodby nyní hlídají v Linhartovech na Krnovsku noví poddaní i šlechta. A to v podobě papírových soch v životní velikosti. Všechny vlastnoručně vyrobil tamní kastelán! Jde o rekordní soubor 110 lidských postav a osmi zvířat.

Návštěvníci linhartovského zámku se včera stali svědky zápisu do České knihy rekordů. „Stvrzuji, jde skutečně o rekordní soubor papírových soch, jaký jinde nemá obdoby,“ řekl Aha! komisař David Rafaj z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Sázka na začátku

Kastelán Jaroslav Hrubý (69) už před rekonstrukcí zámku snil, jaké to bude, až brány zase otevře veřejnosti. A přišel na fígl. Vstával denně ráno o půl páté a až do sedmi do večera z novinového papíru i vyřazených volebních lístků vyráběl osazenstvo zámku. Sochy piplal s lepidlem a nůžkami dlouhé tři roky. „Během pandemie covidu a také při rekonstrukci byl zámek pochopitelně prázdný, a tak jsem jej zaplnil figurínami. Podle svého výběru jsem tvořil lokaje, kuchařičky, dětičky, ženy i muže,“ řekl Aha! Jaroslav Hrubý. Dodal, že na začátku byla sázka, furiantství a hecování.

Sochy s příběhem

Video se připravuje ...

„Před bývalým kolegou, učitelem Karlem Knappem, jsem se nadutě sázel, že vypiplám padesát soch. A on se tomu jen smál. No a pak jich bylo už šedesát, devadesát a nakonec je jich sto osmnáct,“ usmívá se ten, díky němuž padl v původně vodní tvrzi rekord.

Sochy s příběhem

Každá socha nebo uskupení skulptur má svůj vlastní příběh. „Střelecký souboj se sekundanty, také zámecký bál, kuchaři a služebnictvo roznášející občerstvení, hudebníci hrající na pompézním bále, jaké se tu na zámku kdysi konávaly,“ popisuje kastelán.

Pracné pistole

„Šel jsem cestou zkoušky a omylu. Třeba vlasy se mi nedařily. Přišel jsem na to, že je musím opatřit tužidlem. Mám už grif. Sochu tvořím tak den, dva včetně zdobení. Třeba pistole k souboji jsem však lepil tři dny, menší kusy trvají déle,“ popisuje své dílo Jaroslav Hrubý.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.