Šikovný Tomáš (10): Vyřezává sochy pilou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Šikovný Tomáš (10): Vyřezává sochy pilou

Tomáš se již ohání pilou jako starý mazák.
Tomáš se již ohání pilou jako starý mazák. (Foto Aha! - Zbyněk Schnapka)

Řezbářské geny po předcích nezapře Tomáš Belfín (10) z Výrova na Klatovsku. Stejně jako jeho otec se už teď ohání motorovou pilou a tvoří dřevěné sochy.

Tenhle šikovný vesnický kluk nemohl skončit jinak. Od malička totiž pozoroval tátu, jak mu pod rukama vznikají sochy postav či zvířat. „Když mi bylo devět, zkusil jsem řezbářskými dláty dělat obličej člověka. Ne, že by mě to nebavilo. Ale bylo to pomalé, nějak mi to nešlo od ruky. Tátovi s pilou to odsýpalo, a to se mně moc líbilo,“ vzpomínal Tomáš. Pila a bruska Na rozdíl od řezbářů používajících dláta, teď Tomáš po vzoru táty tvoří celé dílo jen za pomoci motorové pily. Sochy pak dolaďuje speciální bruskou.

„Žena měla podmínku, že kluk musí mít speciální protiřezné návleky, aby se nezranil. Samozřejmě jsme je pořídili a k tomu malou motorovou pilu,“ řekl Aha! táta Libor (52). Od té doby, už více jak rok, se Tomáš činí. Vyřezal dvacet soch a některé i prodal.  Tomáše práce se dřevem moc baví. Každou volnou chvíli tráví ve stodole. „O letních prázdninách jsem začínal ráno a končil večer. Když teď chodím do školy, je to s časem horší, ale jak udělám úkoly, jdu vyřezávat. Během posledního čtvrt roku jsem udělal pět loutek,“ pochlubil se Tomáš. Zatím chodí do čtvrté třídy, ale už má jasno, čím bude. „Stanu se uměleckým truhlářem, tím se chci po škole vyučit,“ říká Tomáš.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.