Nemá hrob a teď už ani řádný pomník: Fučíkova socha ztratila jméno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nemá hrob a teď už ani řádný pomník: Fučíkova socha ztratila jméno

K soše komunistické modly se nikdo nehlásí.
K soše komunistické modly se nikdo nehlásí. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK )

Nemá hrob a teď už ani řádně spravovaný pomník! Jen socha bez označení totiž čekala na pamětníky, kteří vyrazili na pražský olšanský hřbitov zavzpomínat na komunistického bojovníka proti fašismu Julia Fučíka (+40).

Příznivci prvorepublikového novináře a pozdější modly komunistů Julia Fučíka (1903 –1943) si vyrazili na Dušičky připomenout jeho památku k pomníku na Olšanech. Našli tam ale jen zanedbanou sochu, ze které například už kvůli lajdáckému přilepení opadala písmena.

Léta bez správce

Podle Jiřího Královce ze Hřbitovů a pohřebních služeb hl. m. Prahy je situace pomníku dlouhodobě nedořešená. „Socha je stále v majetku Galerie hl. m. Prahy. V roce 2012 ji ale vyřadila z evidence. Oficiálně nám ji ale nikdo nepředal. Socha není součást našeho majetku,“ uvedl Jiří Královec. „V uvedené době nedošlo ke kompletnímu vyřešení administrativy. V současnosti na něm intenzivně pracujeme, aby byla vyjasněna úloha vlastníka a správce a o dílo mohlo být odborně postaráno,“ prozradila mluvčí galerie Michaela Vrchotová. Proč papírování kolem pomníku trvá jedno desetiletí ale neprozradila.

Lidé zde položili květiny a smuteční svíčky.

Rudý »Mirek Dušín«

Po únoru 1948, kdy se chopili moci, se Fučíka ujali komunisté a začali jej přetvářet v oporu své ideologie. Z nekritického obdivovatele Sovětského svazu vytvořili modlu. Kult vyvrcholil v 50. letech, kdy se Fučíkovi stavěly pomníky. Přejmenovala se po něm řada ulic i část pražské Stromovky (Park kultury a oddechu Julia Fučíka). Úspěšným absolventům zkoušek a pilným čtenářům politicky vhodné literatury se udílely takzvané Fučíkovy odznaky. S příchodem uvolnění v šedesátých letech začal Fučíkův kult upadat. Jeho definitivní konec přišel s pádem bývalého režimu v roce 1989.

Zavražděn nacisty

Jako komunista Fučík za první republiky pracoval v řadě levicových periodik. Známá je jeho série nekritických reportáží ze SSSR Země, kde zítra již znamená včera. V letech 1941 až 1942 působil jako odbojář. Gestapáci jej dopadli v dubnu 1942. V žaláři napsal neznámější dílo Reportáž psaná na oprátce. Na 167 motácích ji z pankrácké věznice vynesl spřátelený dozorce. Rok poté byl Fučík odsouzen k smrti a jeho život ukončila ruka kata v berlínské káznici Plötzensee. Kde skončily Fučíkovy tělesné ostatky, je dodnes předmětem spekulací.



Přečtěte si
carlae
22. 4. 2024 • 12:39

co byste chtěli po pražských ouřednících. Kam vítr tam plášť

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.