Před 25 lety zemřel světoznámý spisovatel Bohumil Hrabal (†82) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Před 25 lety zemřel světoznámý spisovatel Bohumil Hrabal (†82)

Při návštěvě milovaného Kerska nevynechal zastávku u místního občerstvení.
Při návštěvě milovaného Kerska nevynechal zastávku u místního občerstvení. ( Foto Aha! – D. Malík, ČTK/K. Kouba, V. Šimánek, J. Litomiský, ara)

Spisovatel Bohumil Hrabal (†82). Světoznámý literát, který proslul vypravěčským talentem i výběrem nevšedních postav. Jeho pábitelé si získali srdce čtenářů, plátna kin jim navíc úspěšně vdechla život. Jejich duchovní otec odešel do literárního nebe přesně před 25 lety.

Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v brněnských Židenicích. Otce nepoznal a jeho matka Marie se provdala za Františka Hrabala, sládka, který se později stal inspirací pro postavu Francina z Postřižin. Velkou část dětství proto strávil v pivovaru. Po maturitě na reálném gymnáziu studoval práva na Univerzitě Karlově, během války však byly školy uzavřeny a on pracoval u dráhy. Studia v roce 1946 dokončil a později se živil jako pojišťovací agent, obchodní cestující a přivydělával si i jako dělník v kladenských ocelárnách. Zde v roce 1956 utrpěl vážný úraz a nastoupil do sběrny papíru. Touto dobou se seznámil se svojí ženou Eliškou Plevovou, pilně se také věnoval především psaní, zpočátku především pro své přátele.

První úspěchy

Strojopisy Hrabalových textů se dostaly až k rukám Jiřího Koláře, jen je zařadil do almanachu Život je všude a brzy nato jeho povídky vyšly i v několika dalších publikacích. V roce 1963 vydal svou prvotinu Perlička na dně, za kterou získal Cenu nakladatelství Československý spisovatel. Další úspěšné knihy, jako Ostře sledované vlaky, brzy následovaly.

Zákaz a návrat

Během normalizace byl Hrabal vyloučen ze Svazu spisovatelů a nemohl publikovat, jeho knihy byly navíc staženy z knihkupectví i knihoven. Zákaz trval až do roku 1975, mezitím však Hrabal napsal novelu Obsluhoval jsem anglického krále a později se všeobecné oblibě těšily i jeho vzpomínkové dílo Postřižiny, povídkové Slavnosti sněženek a mnohé další svěží věci. Tajuplný skon Po roce 1989 jeho dílo vycházelo v obrovských nákladech, sám autor se však začal více věnovat psaní úvah a textů na pomezí umělecké publicistiky a básnické prózy, příkladem je třeba Růžový kavalír. Bohumil Hrabal zemřel v nedožitých 83 letech po pádu z okna v 5. patře ortopedické kliniky nemocnice na Bulovce při krmení holubů. To vyvolalo spekulace o možném dobrovolném odchodu. Policie však případ uzavřela jako nešťastnou náhodu. Jeho dílo bylo přeloženo do více než 30 světových jazyků a dodnes fascinuje čtenáře.

Víte, že...

...podle statistik knihkupectví Luxor jsou nejprodávanějšími Hrabalovými díly v současnosti Ostře sledované vlaky, Obsluhoval jsem anglického krále a Postřižiny?

Chatu koupil kraj

Hrabal si během svého života zamiloval kouzelnou krajinu osady Kersko v okrese Nymburk, kde trávil čas psaním a odpočinkem ve společnosti svých koček. Svou chatu odkázal za života sousedům. Ti ji v červenci minulého roku nabídli k prodeji za 11,9 milionů korun. Chatu nakonec odkoupil Středočeský kraj a do budoucna bude sloužit zřejmě jako vzpomínka na literáta. Tento pátek je výjimečně zpřístupněna veřejnosti mezi 10. a 18. hodinou.

Oscarové ocenění

Velká část Hrabalovy prózy se dočkala filmového zpracování. Vůbec největšího úspěchu se dočkal snímek Ostře sledované vlaky režiséra Jiřího Menzela z roku 1966. Americká filmová akademie filmových umění a věd ho ocenila Oscarem za nejlepší cizojazyčný film.

Peníze na dobré účely

Hrabalovo dílo je dodnes vydávané nejen v Česku, ale i ve světě. Výnosy z autorských práv bezdětný literát rozdělil na třetiny – jednu získala teta Dagmara Hrabalová, jednu inkasuje Spolek ochránců zvířat provozující kočičí útulek v Klecanech u Prahy a jedna připadla handicapovaným basketbalistům z týmu TJ Meta. Tantiémy za jeho publikace v zahraničí proudí do Švýcarska, kde je před sedmnácti lety zdědil synovec bohemistky a překladatelky Hrabalových knih Suzanne Rothové.



Přečtěte si
-bello-
3. 2. 2022 • 13:52

K tomu se nedá říct nic.Hrabal mi chybí !!! Byl starý a měl deprese.Bylo to jako s Třískou. Jeden se loučil s Národním divadlem, druhý vzlétl k ptákům...Strašně smutné to je.

Hrabal byl zakázaný a uměl a byl chytrý, jistě o to víc možná naštvaný , i když jeho volnost mu byla nade vše.
Musím srovnávat s Kubišovou co dnes a denně připomíná, jaká ona byla chudinka!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.