Mach a Šebestová slaví kulatiny: »My jsme žáci třetí bé...« už 40 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mach a Šebestová slaví kulatiny: »My jsme žáci třetí bé...« už 40 let!

Mach a Šebestová
Mach a Šebestová (archiv ČT)

„Vlastníme nakrátko utržené sluchátko (taky jedno zvířátko).“ To prozradili žáci 3. B, kteří nikdy neměli křestní jména, poprvé před 40 lety. Seriálový fenomén Mach a Šebestová předčil očekávání, okouzlil nejen děti, ale i jejich rodiče.

Pomáhat starým lidem, třeba s hledáním brýlí v parku, se vyplácí. To zjistili poprvé před 40 lety, 6. října 1982, dva seriáloví spolužáci Mach a Šebestová. Za odměnu, že brýle našli, dostali od neznámého pána kouzelné sluchátko plnící všechna přání. „Ale ano, beze všeho, to není problém,“ odvětilo na každé z nich hlasem Petra Nárožného (84), bez kterého si animované příběhy ani nelze představit. Namluvil více než 30 epizod, postupně vznikaly mezi lety 1976 až 2005, i audioknihy.

Mach s brýlemi a Šebestová s velkou mašlí v zrzavých vlasech vznikli ve spolupráci Miloše Macourka (†75), mj. tvůrce Arabely, a výtvarníka Adolfa Borna (†85), který jim vetkl svůj nezaměnitelný styl. Třetím do party byl animátor Jaroslav Doubrava (†76), ten se podílel i na slavném Stvoření světa (1957) Jeana Effela. Z jejich fantazie vzešly příběhy, které bavily a dodnes baví celé generace diváků všeho věku, kteří přesně vědí, jaká přání by kouzelnému sluchátku svěřili sami.

Jonatán i Žlababa

Kromě dvou ústředních hrdinů se seriálem mihly, nebo v něm měly své pevné místo, i další nezapomenutelné postavy. Skotačící pes Jonatán a jeho paní Kadrnožková, třídní učitelka 3. B ZDŠ, uličníci Horáček a Pažout, neandrtálec František Huml („To víte, doba ledová je doba ledová.“), Kropáček, jehož zmenšení kamarádi zbavovali bacilů kladivem, nebo mimozemšťani z planety Ťapťap, kteří Machovi, Šebestové i divákům odhalili existenci tvora zvaného Žlababa.

Hvězdy bez křestních jmen

Mach a Šebestová v době svého vzniku okouzlili i tím, jak napodobili trend, kdy se i skutečné děti oslovovaly zásadně příjmením. Křestní jména tak nikdy nepotřebovali. „Původně nad nimi ale Macourek přemýšlel. Pak jsme si ale všimli, jak na sebe děti volají: ‚Novák, půjdeš odpoledne ven?!‘ Tím se bavili i rodiče,“ řekl Aha! v minulosti Adolf Born.

Víte, že...

...tvorba příběhů skončila osmidílnou sérií Mach a Šebestová na cestách po smrti Macourka v roce 2002? ...Nárožný nikdy nedaboval, a to ani tento seriál? Text namlouval bez existujících animací i proto, aby se přesně trefil do stopáže sotva osmiminutových dílů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.