Ferda Mravenec slaví 95. narozeniny: DĚTSKÝ HRDINA? Ne, flamendr a opilec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ferda Mravenec slaví 95. narozeniny: DĚTSKÝ HRDINA? Ne, flamendr a opilec!

ONDŘEJ SEKORA v listopadu 1959. Pomocí Ferdových příběhů dětem vštěpoval důležité znalosti a také odhaloval svět hmyzu.
ONDŘEJ SEKORA v listopadu 1959. Pomocí Ferdových příběhů dětem vštěpoval důležité znalosti a také odhaloval svět hmyzu. (Ondřej Sekora, Lewron)

Pracovitý, šlechetný, zakoukaný do slečny Berušky? Ani omylem! Když se Ferda Mravenec před 95 lety zrodil, vedl pěkně zhýralý život. A před ním také v komiksu varoval.

Český výtvarník, ale i spisovatel, novinář, a dokonce entomolog Ondřej Sekora (1899 – 1967) se díky tomuhle svému hrdinovi stal sám hrdinou pro mnoho generací dětí. Ferda Mravenec se poprvé objevil v komiksu na stránkách časopisu Pestrý svět 22. července 1927, tedy přesně před 95 lety. „Já jsem vlastně dlouho nevěděl, že to bude mravenec. Hledal jsem postavu takového dělňáska, a byl jsem zrovna v Paříži, když vznikl Ferda,“ vzpomínal Sekora. Než ale hmyzí superstar získala podobu, v jaké ji známe dodnes, ještě to trvalo. Do světa vyrazil na zkušenou bez šátku a s šesti nohama.

Spisovatel, ilustrátor, novinář a brněnský rodák Ondřej Sekora (1899-1967).

„Nechtěl jsem žádného takového umazleného tvora. Tak jsem si pro něj vybíral jméno pokud možno takové tvrdé. A když jsem přišel na to ‚Ferda Mravenec‘, potom jsem si řekl, to mu bude slušet!“ uvedl Sekora. Dříve požitkářský, lehkomyslný svůdník bavil jen dospělé, zlom přišel v roce 1933, kdy Lidové noviny vydaly první dětský Ferdův příběh. Od té doby jich bylo nepočítaně – v časopisech, knihách, na obrazovkách, v kinech i na jevištích! A děti Ferda těší dodnes.

Ferda Mravenec

Parťák Pytlík

přišel později Nejen Beruška a další zástupci hmyzí říše se v příbězích Ferdy stali nezapomenutelnými. Především ale jeho věrný brouk Pytlík, všehoznalý chvástal a popleta, který jako larva rozum bral zakuklený v trámu hlediště biografu. Jeho jméno a povaha zlidověly stejně, jako tomu je u Ferdy. Poprvé se objevil jen okrajově roku 1936 v knize Ferda Mravenec. O tři roky později už měl vlastní velký příběh v knize Trampoty brouka Pytlíka. V Sekorových knihách se spolu sešli naposledy roku 1947 v příběhu Ferda cvičí mraveniště. V dalších zpracováních bez sebe už ale nedali ani ránu!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.