V kůži Harryho Pottera: Reportér Nedělního Aha! navštívil londýnská filmová studia | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V kůži Harryho Pottera: Reportér Nedělního Aha! navštívil londýnská filmová studia

V roce 2001 měl premiéru film Harry Potter a Kámen mudrců
V roce 2001 měl premiéru film Harry Potter a Kámen mudrců (Profimedia)

Miliony dětí díky němu objevily svět knih a čtení. Další statisíce malých i velkých diváků si nenechaly ujít ani jedno vyprávění na plátnech kin. Harry Potter, mladý kouzelník, jehož filmové příběhy vznikaly ve studiích Warner Bros. Tam, kam se za magií vypravil i reportér Nedělního Aha!

„Pan a paní Dursleyovi z domu číslo čtyři v Zobí ulici vždycky hrdě prohlašovali, že jsou naprosto normální, ano, děkujeme za optání...“ Tak začíná jedna z nejprodávanějších knih na světě, první z celé ságy, Harry Potter a Kámen mudrců. A v ní příběh kluka s brýlemi a jizvou na čele, který ve svých jedenácti letech nastoupí na Školu čar a kouzel v Bradavicích, aby se stal legendárním čarodějem. Jeho filmovou podobu mohli diváci poprvé vidět před 20 lety, 14. února 2002, kdy měla premiéru. A okamžitě se do fantastického světa, který vzešel z knih J. K. Rowlingové (57), zamilovat. Pro některé se stal přímo posedlostí. Jedním z takových Potterheadů, tedy fanoušků, jsem i já.

TRHÁKY Z VÁLEČNÉHO LETIŠTĚ

Za filmovými kouzly a magií jsem vyrazil do Leavesdenu v hrabství Hertfordshire nedaleko Londýna. Na ploše bývalého letiště a letecké továrny z druhé světové války vyrostla pro účely natáčení obří filmová studia, kde vznikl i jeden z dílů Jamese Bonda (1995) či Hvězdných válek (1999). Ale hlavně potterovská sága! K radosti nás, příznivců čarodějných příběhů, po skončení prací filmová společnost prostor přestavěla na muzeum s dlouhým názvem Warner Bros. Studio Tour London: The Making of Harry Potter.

Poodhalte tajemství trháku z magického světa

Video se připravuje ...

POZOR, PŘILÉTÁ DRAK

Na více než 800 metrech čtverečních můžeme díky tomu obdivovat stovky rekvizit, kostýmů, masek, dekorací i stavby, které se objevily v některém z osmi filmů. Už příjezd do muzea vás doslova rozechvěje. Stačí vidět známé logo a před vchodem sochy kouzelnických šachů. Tím ale útoky na emoce teprve začínají. Dojetí z osobního prožitku je prvním z nich. Zmocní se vás hned ve vstupní hale, u jejíhož stropu se vznáší obrovský železnobřichý drak hlídající poklady Gringottovy banky. Musím přiznat – i slzy jsem měl v očích. Pak už vcházíte do předsálí se živými obrazy hereckých hvězd ságy i zaměstnanců areálu, kteří jsou v daný den k ruce návštěvníkům. Zvou dál do malého kinosálu. Teď to přijde!

BRÁNA DO FANTAZIE

Na plátno nám jsou promítnuty zásadní momenty ze všech osmi filmů. Sestřih končí záběrem na vchodovou bránu do Velké síně bradavického hradu, kam vždy nejdřív zamířili studenti magie. Z nich vychází hlavní trio hereckých představitelů Harryho, Rona a Hermiony, ústředních hrdinů. Herci Daniel Radcliffe (33), Rupert Grint (34) a Emma Watsonová (32) vás pozdraví a pozvou dovnitř. V tu chvíli se odehraje nečekané, mně okamžitě (a ne poprvé ani naposledy) naskočila husí kůže!

Plátno se totiž náhle zdvihá a za ním je stejná brána do sálu jako na plátně, touhle se ale dá projít! Zlomek toho, co na procházce potterovskou fantazií lze objevit, si prohlédněte na fotografiích.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.