Originální dárek Eduardu Bassovi: Tohle je Kuříkovic jedenáctka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Originální dárek Eduardu Bassovi: Tohle je Kuříkovic jedenáctka

Celý tým SK Studenec B včetně náhradníků, vedoucího mužstva (vlevo nahoře) a trenéra (vpravo dole).
Celý tým SK Studenec B včetně náhradníků, vedoucího mužstva (vlevo nahoře) a trenéra (vpravo dole). (Foto pro Aha! – Vlaďka Bulušková, archiv rodiny Kuříků)

Povídka od spisovatele Eduarda Basse (1888 – 1946) Klapzubova jedenáctka, která spatřila světlo světa právě před 100 lety, byla o víkendu oprášena! Ve Studenci na Semilsku poslal místní fotbalový klub na hřiště jedenáctku hráčů se stejným příjmením. Jmenují se Kuříkovi!

V Česku je 123 lidí se jménem Kuřík a z toho drtivá většina pochází z okolí Jilemnice. I díky tomu vznikl nápad, který nemá v Česku obdoby. „Přišel s tím trenér a zároveň správce našeho areálu Martin Kuřík. V hlavě to nosil už od zimy,“ prozradil sekretář klubu ve Studenci Petr Junek. Myšlenku se povedlo převést do reality až v posledním kole okresní soutěže Semilska. Na zelený pažit ve Studenci tak vyběhla základní sestava, složená výhradně z Kuříkových. „Všichni jsou příbuzní. Jde o potomky Josefa Kuříka, který měl 11 dětí a Aloise Kuříka, otce 6 dětí,“ vysvětlil Petr Junek s tím, že i realizační tým byl komplet z jedné rodiny. Zuzana Kuříková dělala hlavní pořadatelku, trenérem byl Jan Kuřík a vedoucím mužstva Pavel Kuřík. Přestože béčko Studence v tomhle složení jindy prakticky nehraje, podařilo se mu proti TJ Sokol Kruh zvítězit 2:1. „Bál jsem se nějakého debaklu, ale bylo to zbytečné. I soupeř nás pochválil,“ smál se Petr Junek.

Co je Klapzubova jedenáctka?

Humoristický román s podtitulem Povídka pro kluky malé i velké napsal Eduard Bass s ilustracemi Josefa Čapka. Poprvé vyšel v roce 1922 v nakladatelství Františka Borového. Hlavními postavami jsou členové rodiny Klapzubů z Dolních Bukviček u Kořimě, kteří tvoří kompletní fotbalový tým SK Klabzubova jedenáctka. Příběh byl dvakrát zfilmován a stal se námětem několika divadelních her.

Z rodu jsou i náhradníci

V utkání naskočili z lavičky do hry ještě další dva hráči – Václav Drbohlav a Jakub Šimáček. „Maminka každého z nich se také jmenuje Kuříková,“ vysvětluje Petr Junek a přidává, že do zápasu mohli nastoupit další hráči se jménem Kuřík. „Ještě Petr, který ale nakonec nemohl dorazit z Magdeburgu a také Michal, kterého nepustil zaměstnavate.“ Aby se nezranil, dodal Petr Junek.

Nastoupil i v 73 letech!

V utkání nastoupilo několik generací. Nejstarší hráč, dlouholetý předseda a kapitán Vít Kuřík 9. června oslavil už 73. narozeniny. Benjamínkem výběru pak byl dvacetiletý František. „Někteří jsou aktivní hráči, jiní hráli v minulosti. Novou registračku měl jen dvaadvacetiletý Lukáš, který hrál své první utkání,“ prozradil Petr Junek s tím, že i nejstarší hráč týmu zápas pohodlně zvládnul. „Je hodně aktivní, dvakrát týdně hraje tenis,“ smál se Petr Junek.

V rodině je i olympionička

Rodina má sport v krvi. Fotbal ve Studenci hráli v minulosti například triatlonisté Robert a Broněk Kuříkovi. Druhý jmenovaný je pak otcem královny českého triatlonu, olympioničky Petry Kuříkové (30). Ani jeden z nich však tentokrát do zápasu nenastoupil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.