Propagátor fotbalu z ostravského ghetta: Papež mi potřásl rukou!... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Propagátor fotbalu z ostravského ghetta: Papež mi potřásl rukou!...

Svatý otec se Horváthovi osobně podepsal na dres.
Svatý otec se Horváthovi osobně podepsal na dres. (Foto Aha! – M. Charbulák, archiv J. Horvátha)

Už 20 let hraje Rom Jaroslav Horváth (44) z Ostravy-Kunčiček fotbal za nákladní rampou místní samoobsluhy. Takřka každý den k němu vede děti z místního ghetta. Díky své bohulibé činnosti si potřásl rukou se Svatým otcem!

Na betonovém plácku se při zápasech scházejí desítky mladých. „Tady v Kunčičkách pro mladé prakticky neexistuje žádné vyžití. Tak je vedu k fotbalu. Chci, aby nefetovali a nedělali blbosti,“ vysvětlil Horváth. Jeho práce si všimli až v Mezinárodní romské unii a dostal jako jeden z českých zástupců pozvánku do Vatikánu! Klub Lazio Řím uspořádal v rámci boje proti extrémně pravicově orientovaným fandům zápas proti rasismu. „Dostal jsem možnost si ten zápas zahrát! V rámci akce jsem si potřásl rukou s papežem Františkem, podepsal mi i dres,“ řekl hrdě. „Je to pro mě zadostiučinění, že když dělám něco, co má smysl, dostane se mi odměny,“ uzavřel Horváth.

Potřebují hřiště

Horváth spoluzaložil klub Monanguá sdružující romské fotbalisty. „Dostali jsme se i na několik mezinárodních turnajů, třeba do Norska. Pro ty kluky z chudých poměrů jsou to neskutečné zážitky a motivace,“ vylíčil. Ne vždy se ale daří sehnat vhodné tréninkové podmínky. „Potřebujeme v Kunčičkách nové multifunkční hřiště, aby si děti mohly vyzkoušet i jiné sporty, a hlavně se tam dalo hrát celoročně. Snažím se o tom přesvědčit město. Pronájmy jiných hřišť něco stojí. Bohužel si příspěvky na tréninky mnoho zdejších rodin nemůže dovolit,“ popsal kouč.

Přečtěte si
-bello-
6. 2. 2022 • 15:18

Tohle jsou aktivity, které by města měla vší silou dotovat, anebo žádat EU o dotace a kontrolovat činnost , protože ty děti nemají šanci a tady aspoň něco férového jim trenér nacpe do hlavy, kromě výchovy k povinnosti .A jak zjistí fet, snad to řeší. Je šílený, že Městské části v Praze odmítaly nulovou toleranci hazardu, kde většinou rodiče těchto dětí prošustrovali podpory. Radnice taky tvrdily, že hazard jim údajně přispívá i na sport mládeže. Jenže spíš dotovaly kluby a kurty pro nadějné bohatší, než pro malé Rómy a ti jsou v partách na ulicích dnes a denně na pár facek!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.