Tibetský disident v českém Senátu: Ignorujte olympiádu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tibetský disident v českém Senátu: Ignorujte olympiádu!

Skupina Kaputin včera vyzývala k bojkotu značek, které používají bavlnu česanou otrockou prací zavřených Ujgurů.
Skupina Kaputin včera vyzývala k bojkotu značek, které používají bavlnu česanou otrockou prací zavřených Ujgurů. (Foto Aha! – M. Rušinová, P. Novotný, T. Tran, ara, ČTK/V. Šimánek)

Už za 10 dní vypukne sportovní svátek všem, kteří milují zimní sporty. Jenže zatímco sportovci budou v Číně zápolit o medaile, politický boj s říší středu probíhá už teď. Včera se například proti konání Her v nedemokratické zemi znovu vymezili někteří senátoři.

Na půdě horní komory Parlamentu se včera několik senátorů společně s tibetským disidentem Döndubem Wangčhenem (47) vyslovilo proti tomu, že Čína pořádá zimní olympiádu. Ta startuje za deset dní. „Dochází tam k velké krizi, současný prezident se chová jako druhý Mao Ce-tung, dochází k politice kulturního vyhubení,“ komentoval situaci v říši středu tibetský režisér Wangčhen. Ten si s čínským režimem užil své, když natočil režimu nevyhovující dokument, kvůli němuž byl šest let za mřížemi.

Propagace režimu „Podporujeme úsilí pana režiséra přesvědčit země demokratického světa, aby tuto olympiádu politicky ignorovali,“ prohlásil místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (68, ODS). Člen vedení horní komory byl ale v hodnocení Her ještě ostřejší. Podle něj jde o zastření a odvedení pozornosti od totalitního chování, stejně jako v roce 1936 v nacistickém Berlíně nebo později v sovětské Moskvě, kdy režim využíval olympiádu ke své propagaci.

Bez ministrů

Kdo se bude čínské olympiády účastnit za Česko? Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (36, Piráti) to nebude žádný ministr ani politik. „Vyjma sportovců bude Česko reprezentovat maximálně velvyslanec Vladimír Tomšík,“ řekl šéf rezortu Hospodářským novinám. Bojkot Her ministry české vlády potvrdil Aha! i blízký zdroj kabinetu. „Je snad jasné, jaký postoj vláda zastává, a tím pádem tam nikdo nepojede,” prozradil. Naopak prezident Miloš Zeman (77) se proti bojkotu vymezil. „Jsem zásadně proti zneužívání olympijské myšlenky pro politické cíle,” uvedl v prohlášení, které s povděkem převzala čínská média.

Sinolog: Změna směru

Co nejlepší vztahy mezi Českem a Čínou se snaží dlouhodobě udržovat prezident Zeman. Ten si od přátelství s říší středu a tamní hlavou státu Si Ťin-pchingem (68) sliboval mnohamiliardové investice tamních firem v naší zemi. „Bilaterální vztahy byly před nástupem nové vlády, jednostranně vychýlené směrem k nekritické podpoře všeho, co přicházelo z Pekingu. Teď je čeká výrazná korekce,” řekl Aha! sinolog Martin Hála. To, že se čeští politici nezúčastní Her, ale podle něj vzájemné vztahy moc neovlivní.

Přečtěte si
-bello-
25. 1. 2022 • 12:09

Jejich systém je mi ukradený.
V US třeba děti dřou na farmách rodičů a je to práce pro pomocné síly, které tím šetří a taky to tady aktivisté neřeší atd. atd. Tibet je dnes spokojený, jediný co chce je náboženská svoboda a jejich Dalajláma zaplať pánubohu už v Česku na Hradě nerajtuje a nelobuje a Urgujové byli z dob císařství bráni jinak.Tak, jako jsou v arabských státech bráni Kurdové, např..
Zrušila bych OH ale proto , že Čína se doteď nepostavila čelem k jejich Covid infikování planety!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.