Farský složí mandát! Rakušan: Je to bolestná záležitost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Farský složí mandát! Rakušan: Je to bolestná záležitost!

Vít Rakušan a Jan Farský.
Vít Rakušan a Jan Farský. (Blesk - Jakub Poláček)

Kauzu kolem poslance Jana Farského (42, STAN), jenž dal místo službě státu přednost osmiměsíční studijní stáži v USA, zřejmě definitivně rozsekl její ústřední aktér. Farský po výzvě Starostů mandát složí.

Kritici mu vyčítali podraz na voličích. V říjnových volbách totiž získal téměř 15,5 tisíce preferenčních hlasů, a i když v té době už musel vědět, že získal prestižní stipendium, odjezd ohlásil teprve nedávno. Mandát poslance si hodlal původně ponechat. Teď už je vše jinak. „Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance,“ uvedl v noci na čtvrtek Farský na sociálních sítích.

„Upřímně říkám, že je pro mě celá tato záležitost nesmírně bolestná, protože je velmi osobní. Přicházíme o velkou osobnost, doufám, že jen dočasně, protože lidi, jako je on, v politice mají co nabídnout,“ napsal šéf STAN Vít Rakušan (43) na Twitteru. Neměl ale na vybranou. Vedle opozičních politiků šlamastyku kolem Farského kritizoval také premiér Petr Fiala (57, ODS). Sám Farský včera nabídku Aha! na rozhovor odmítl s následujícími slovy: „Co jsem měl na srdci, to jsem napsal, teď už se musím věnovat své stáži, aby dávala smysl.“

Levko: Nechci šidit Parlament

Místo Farského zaplní ve Sněmovně ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko (52, STAN). Ta Aha! potvrdila, že poslanecký mandát přijme. „Kauza mě velmi mrzí, protože Jan Farský pro mě je jednoznačně jeden z nejpracovitějších poslanců. Jeho rozhodnutí ale chápu,“ uvedla Levko. „Počítám s tím, že se budu muset divadla vzdát, ale jsem tady od rána do večera a nechci šidit divadlo a nechci šidit Parlament,“ dodala Levko. Farského funkci předsedy klubu STAN už přebral poslanec Josef Cogan (48).

Přečtěte si
j.p.toman
22. 1. 2022 • 08:20

Chovají se i teď přesně tak, jak se zachovali k Pirátům ve volbách. Prostě podrazníci.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.