Premiér Petr Fiala vynesl verdikt: Povinné očkování nebude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Premiér Petr Fiala vynesl verdikt: Povinné očkování nebude!

Očkování povinné není, ale vláda apeluje na lidi, aby ho neodkládali.
Očkování povinné není, ale vláda apeluje na lidi, aby ho neodkládali.  (Foto Aha! – K. Kopáč, T. Tran, ČTK/O. Hájek, Profimedia.cz)

Vláda premiéra Petra Fialy (57, ODS) odpískala plán na kontroverzní povinné očkování vybraných profesí a seniorů. Nechce prý dál mezi lidmi hloubit příkopy. Oddechnout si mohou i ředitelé škol. Ti teď budou moci kvůli nákaze vyhlásit volno až na 10 dní.

Očkovací vyhlášku, která povinně nařizuje sérum s vakcínou proti koronaviru vybraným profesím (hasičům, policistům, zdravotníkům) a seniorům nad 60 let schválila ještě v prosinci vláda Andreje Babiše (67, ANO). Ta Fialova avizovala, že do února oznámí, jak s ní naloží. Nechce dělit lidi Už včera zazněl jasný verdikt. „Shodli jsme se, že očkování proti covidu nebude povinné,“ oznámil premiér s tím, že jeho kabinet nechce prohlubovat příkopy ve společnosti.

Nadále ale předseda vlády považuje sérum za hlavní zbraň v boji proti viru. „Vyzýváme proto všechny, aby se nechali naočkovat,“ apeloval opět premiér. Deset dní volna Ministři včera také odsouhlasili návrh ministra školství Petra Gazdíka (47, STAN) na rozšíření počtu ředitelského volna. „Deset dní mimořádného pandemického ředitelského volna dostalo od vlády zelenou. Ředitelé škol je budou moci využít i na distanční výuku,“ oznámil Gazdík a dodal, že návrh teď zamíří do Parlamentu, kde bude projednán zrychleně.

A jak to má vypadat v praxi? Pro ředitelské volno by se škola mohla rozhodnout v případě, že by kvůli šíření nákazy dočasně nemohla zajistit ani výuku na dálku. Pro mateřské školy počítá návrh pouze s možností mimořádného volna. Nárok na ošetřovné Co ale rodiče, kterým může vyhlášená pauza od školy způsobit komplikace? „Obojí (volno i distanční výuka – pozn. red.) generuje rodičům nárok na ošetřovné,“ ujistil šéf rezortu školství.

Co dalšího vládou prošlo?

Kabinet schválil novelu prodlužující účinnost pandemického zákona do konce srpna 2023 s tím, že nově mimořádnými opatřeními bude možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Opatření by mohlo vydávat také ministerstvo obrany. Změna reaguje na rozsudky soudy. *Výše slevy na jízdné pro studenty a seniory se změní. Ministr dopravy Martin Kupka (46, ODS) prosadil, že ze současných 75 procent se sleva sníží na 50 procent. Redukce by podle něho měla přinést úsporu přes 1,8 miliardy korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.