COVIDOVÁ TRAUMATA: Sestřičky s pacienty hledají ztracené vzpomínky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

COVIDOVÁ TRAUMATA: Sestřičky s pacienty hledají ztracené vzpomínky

Zdravotní sestry Hana Žemlová (vlevo) a Pavla Ďásková mají v péči 91 pacientů.
Zdravotní sestry Hana Žemlová (vlevo) a Pavla Ďásková mají v péči 91 pacientů. (Foto Aha! – Jiří Nováček, FNUSA)

Noční můry, výpadky paměti i deprese! Následky po těžkém průběhu covidu se u mnoha lidí netýkají jen fyzického stavu. Pacienty často provázejí psychické problémy. Pomocnou ruku jim tak podávají sestry z brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny.

Problémy mohou podle lékařů pramenit z nedostatku vlastních vzpomínek na dobu strávenou v intenzivní péči. A právě s rozvzpomínáním na průběh léčby teď pomáhají lidem zdravotní sestry Hana Žemlová a Pavla Ďásková z oddělení ARO.

Děsivé sny

„Ošetřování a izolace v infekčním režimu působí nepříznivě na psychiku. Lidé špatně snášejí dlouhou hospitalizaci na ARO, problém dělá i množství podaných sedativ,“ přiblížila Pavla Ďásková. „Pacienti mají nedostatek vzpomínek na dobu, kterou u nás strávili. Mají děsivé sny. Prožívají stesk, někdy vše dojde až do depresí,“ zdůraznila Hana Žemlová.

Jsou neklidní

Po dlouhém umělém spánku se prý pacienti probouzejí neklidní. „Nevědí, kde jsou a co se s nimi děje,“ tvrdí sestry. Jejich terapie si pak klade za cíl vrátit zotavující se lidi co nejdříve do plného, běžného života jako před covidem. S pacienty se často vidí prvně tváří v tvář. „Znali nás jen v kosmických oblecích. Občas podle očí pak někoho poznají a sepne jim to,“ dodala Žemlová.

Znovu si vše prožít

Vyléčeným lidem dávají sestry během další terapie možnost podívat se na místo, kde stonali. Pacientům ukazují pokoj a vysvětlují jim, co vše se s nimi dělo. Ukazují jim také přístroje a zvuky z nich. Většině pacientů se po opětovné návštěvě kliniky uleví. „Máme pozitivní zpětnou vazbu. I krátká návštěva spojená s vysvětlením okolností léčby velmi pomáhá,“ všimla si Hana Žemlová.

Mluví na ně, i když spí

Zmírnit následky postcovidového syndromu se snaží už během hospitalizace. „Říkáme jim, co je za den, i když jsou v umělém spánku. Mluvíme o jejich rodině, vyřizujeme pozdravy. Vysvětlujeme jim, kde leží, v jakém městě, v jaké nemocnici,“ popsala Pavla Ďásková. Nalepují jim na tabule u postele fotky lidí, které mají rádi, aby, až se budou probouzet, je měli kolem sebe.

Pandemický zákon prezident podepíše

Novelu pandemického zákona v upravené podobě prezident Miloš Zeman (77) podepíše. V původním návrhu normy mu totiž vadilo několik bodů, zejména že by zákon platil – podle Zemana „dost nesmyslně“ – bez časového omezení. A také kritizoval, že by bylo možné nařídit izolaci či karanténu bez dalšího jen krátkou SMS. Prezident také uvedl, že považuje za chybu strategii současné vlády, která upustila od plánu na povinné očkování některých skupin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.