Zažeňte chmury a užijte si poslední letní dny: 5 tipů jak zahnat únavu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zažeňte chmury a užijte si poslední letní dny: 5 tipů jak zahnat únavu

Žena - odpočinek
Žena - odpočinek (iStock)

Léto je pomalu za námi, se zkracujícími dny se blíží nejdepresivnější čas roku a řada lidí cítí, že jejich baterie jsou nadoraz. Psychická únava se často pojí s tou fyzickou, hrozí vyhoření. Týká se to i vás? Nezoufejte! Existuje řada způsobů, jak svůj život nabít znovu energií a vrátit se k plnému výkonu.

Kouzlo odpočinku

Jedním z nejdůležitějších bojovníků proti fyzické i psychické únavě je odpočinek. Nepleťte si to ale s hodinami ležení na pohovce a sledování televize. Ideální odpočinek zahrnuje dostatečný spánek a klid – čas, kdy nebudete myslet na nic závažného a jen si užívat třeba na zahradě, s knihou na pláži, v oblíbené kavárně. Při debatě s přáteli se vyhýbejte témat práce, složité vztahy, peníze. Důležité je dlouho a hluboce spát.

Síla meditace

Meditace je léty prověřený způsob, jak zvládat stres. O tomto prastarém umění si můžete přečíst řadu knih a navštěvovat nespočet školení, ale základ je jednoduchý: Uvolněte tělo, srovnejte páteř, soustřeďte se na vlastní pomalý dech. Dýchejte do břicha a na nic nemyslete, nechte své myšlenky volně plynout v přítomnosti, nemyslete na minulost ani budoucnost. Podle vědeckých studií stačí věnovat se této prastaré technice 3 – 5 minut denně a významně se vám sníží hladina stresových hormonů, sníží tlak a zvedne pozitivní nálada.

Cvičení je zábava

Sportovní nadšenci to ví, ale všichni ti, komu je pohyb spíš na obtíž, by se mu měli věnovat alespoň tehdy, kdy jsou s energií na nule. A o to je to těžší. Proto, pokud vás nudí běh nebo zkuste jakýkoliv pohyb, který vás baví. Třeba tanec, skákání přes švihalo, rychlou chůzi nebo i pohybovou hru na herní konzoli. Podle vědců se endorfin, hormon štěstí, začne vyplavovat už po 30 minutách intenzivního pohybu.

Jezte a pijte pozitivně

Podle vědeckých studií zlepšují náladu a životní energii nejen nápoje jako káva či čaj, ale i jiné bylinky. Podle vědců zlepší náladu třeba vůně levandule nebo citrusů. Co se týče jídla a pití, pomáhá podle vědeckých studií zlepšit pozitivní energii třeba i hořká čokoláda, ryby a mořské plody, ovoce. Naopak deprese a únavu spouští uzeniny, cukrovinky, smažená jídla, alkohol nebo sladké limonády.

Obklopte se správnými barvami

Životní energii nám může zvednout i jen pohled na příjemné barvy. Podle odborníků se nám mění nálada a hladina energie nejvíce při pohledu na žlutou a červenou, které energizují mysl. Zelená pak přináší pozitivní náladu a klid. I ta je vedle pohybu a dostatku kyslíku významným důvodem, proč nás nabíjí energií procházky v přírodě nebo pohled do krajiny.

Přečtěte si
Mirka Nová
19. 11. 2023 • 01:36

Já osobně jsem si našla skvělého pomocníka v boji s únavou na internetových stránkách http­s://ww­w.adam­krupa­.cz/, kde si kupuji Krupa Kratom. Dodává mi energii, a já si tak mohu užívat poslední letní dny naplno. Díky němu se cítím skvěle a každý den zvládám mnohem více práce, ale taky mi jí zbývá dostatek i na zábavu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.