Jak se nesesypat z úzkostí: 6 rad proti podzimnímu splínu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Jak se nesesypat z úzkostí: 6 rad proti podzimnímu splínu

Podzimní splín může dopadnout na každého
Podzimní splín může dopadnout na každého (foto ara)

Podobně jako v Rákosníčkovi rybníček, také celou naši zemi zahalila poslední týden mlha hustá tak, že by se dala krájet. A ve spojení s vlezlou zimou a zkracujícími se dny tak na mnoho lidí padly podzimní chmury, úzkosti a skličující nálady. Jak z toho ale ven? Zatímco v létě díky sluníčku sršíme energií a optimismem, na kratší a pošmournější podzimní dny reaguje organismus únavou, poklesem nálady a celkovým útlumem.

Budiž nám útěchou, že právě s podzimem je to do jisté míry přirozené. „Naše vnitřní hodiny jsou citlivé na množství denního světla. Jeho nedostatek se tak může projevit skleslostí či podrážděností,“ vysvětluje MUDr. Ludmila Mazylkinová, hlavní praktická lékařka sítě ordinací Moje ambulance. Jak se tedy s tzv. depkami snáze vyrovnat a jak poznat, že naše nálady jsou již závažnějšího rázu?

Odpočívejte zdravě

Není odpočinek jako odpočinek. Chladné a deštivé dny vybízejí, abychom je přečkali v peřinách v lenošivém módu. To ale není správná cesta. Pakliže úbytek energie řešíme pospáváním a mlsáním, podzimní únavu ještě podpoříme. „Pokud kvůli počasí odvoláme procházku, nejenže nevyužijeme toho mála přirozeného světla, které je nyní k dispozici, ale připravíme se také o fyzickou aktivitu, která je pro boj se splíny důležitá,“ upozorňuje lékařka.

Co když je to vážnější?

Každý vnímá změny období individuálně. Někdo je sotva zaznamená, druhému přivodí stavy, které zasluhují pozornost lékaře. „Přibližně u sedmi procent dospělých dochází k rozvoji sezonní afektivní poruchy, tedy periodicky se opakující deprese, se kterou si ale pomocí běžných režimových opatření nelze poradit,“ říká MUDr. Mazylkinová. Jak poznáte, že mezi těch 7 % patříte? Mezi příznaky patří výrazný pokles nálady, ztráta zájmu o oblíbené aktivity, celkové zpomalení, nespavost nebo naopak nadměrná potřeba spánku. Dále potíže se soustředěním, podrážděnost, nechuť k jídlu či přejídání, pocity bezmoci, bezcennosti nebo viny (extrémem jsou myšlenky na sebevraždu). Pokud jste se ve výčtu našli, s návštěvou lékaře neotálejte. Podezření na skutečnou depresi není radno podcenit.

Světlo pro duši

V případě sezonní afektivní poruchy je léčebnou volbou využití tzv. fototerapie. „Účinky nastupují již po několika dnech, k významnému ústupu příznaků dochází během jednoho až dvou týdnů,“ popisuje výsledky metody Mazylkinová a dodává, že úspěšnost fototerapie se pohybuje okolo 70 až 90 %. „Pokud pak fototerapie nemá odezvu, jsme připraveni nasadit některé z moderních antidepresiv. Zásadní je nebát se svěřit lékaři,“ uzavírá.

FOTOTERAPIE

Nebo také terapie jasným světlem je metodou, kterou vědecká medicína uznává. Používá se na léčení špatných nálad, zimního smutku, depresí a poruch spánku. Fototerapii lze také zvolit při obtížích spojených s přesunem do jiného časového pásma.

VSAĎTE NA BYLINKY

K nejznámějším se zklidňujícími účinky patří kozlík lékařský a třezalka. Účinně si poradí s pocity skleslosti, úzkostmi, stresem a nespavostí. Seženete je ve formě čaje nebo kapslí.

Celý článek naleznete v tištěné podobě nedělního Aha! (20.11.2022)

Přečtěte si
Mirka Nová
15. 3. 2024 • 21:14

Mně hodně se splínem pomáhá trávit čas venku na čerstvém vzduchu. Taky si každý den chodím zaběhat a dvakrát týdně cvičím jógu. Snažím se zdravě jíst a omezila jsem cukr i přeslazené nápoje. A když je nejhůř, tak sahám po osvědčeném pomocníkovi Krupa Kratomu, který si kupuji na internetových stránkách http­s://ww­w.adam­krupa­.cz/.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.