Menopauza nemusí nutně znamenat „Sbohem, krásná postavo!“ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Menopauza nemusí nutně znamenat „Sbohem, krásná postavo!“

 (SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC)

Stárnutí je naprosto běžná a přirozená věc, ale pro mnoho žen představuje obávaného strašáka. Jakmile dámy oslaví čtyřicítku, začnou se více a více pozorovat – kila narůstají, nálady se střídají jako počasí a radost ze života je rázem pryč. Proti těmto překážkám a změnám jde naštěstí bojovat!

Menopauza je přirozený proces

Stud, obavy, částečné omezení života a ztráta sebevědomí. I to může mít za vinu menopauza. Žádná žena se jí nevyhne. Jedná se totiž o naprosto přirozený proces, kdy žena přechází z plodného života do zralého věku. Menopauza s sebou přináší mnoho změn, především ve vzhledu ženské postavy – vytrácí se ženský tvar hrušky, tuk se začíná ukládat především do oblasti břicha a celkově dochází ke zpomalení metabolismu.

Nenechte si vzít sebevědomí

Proces stárnutí nelze obejít, a hlavně to není nic, co vám mělo sebrat sebevědomí. Zdravé sebevědomí je schopnost uvědomovat si nejen své přednosti, ale i nedostatky. Ze svých nezdarů se nezhroutit, povznést se nad ně, ale hlavně proti nim rázně zakročit.

Hubnutí po menopauze není mýtus

Nebojte se. Jde to. Jen to vyžaduje více úsilí. Pravidelný pohyb, vyvážená strava s dostatkem potřebných vitamínů a odpočinek jsou klíčem k úspěchu. Odpočívejte tak, jak si tělo řekne. Málo spánku přináší tělu stres. Ten působí špatně nejen na naše myšlení, ale i na naše tělo. Spěte tak dlouho, aby bylo tělo odpočaté. Někomu stačí 6 hodin, někdo potřebuje 8 hodin spánku.

Pravidelně se hýbejte

Příbytek váhy po čtyřicítce může být ještě podpořen sedavým způsobem života, a proto je dobré se zaměřit na to, aby tělo mělo dostatek pohybu. Ač se to může zdát jakkoli podivné, podíl svalové hmoty v těle má velký vliv na rychlost metabolismu. Svaly totiž spotřebovávají více energie než tuková hmota, a proto je pro období po menopauze ideální silový trénink. S přibývajícím věkem svaly ochabují, čemuž zabráníte pravidelným cvičením. Silový trénink je ale také vhodné střídat s aerobním cvičením a jógou, aby bylo tělo zvyklé na jakýkoli pohyb.

Nastartujte svůj metabolismus jídlem

Menopauza má kromě jiného také vliv na zpomalování metabolismu. Znovu ho nastartuje vedle dostatečného odpočinku a pravidelného pohybu i náš jídelníček. Pro hubnutí po čtyřicítce je důležitá pestrá strava a příjem vitamínů, které mohou tělu chybět. Zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, masa, luštěnin, zdravých tuků a dostatečné množství vody. Čemu se rozhodně vyhněte, jsou drastické a zbytečné diety, které vás sice na chvíli mohou přebytečných kil zbavit, ale po čase se zase vrátí zpátky.

Dodejte tělu potřebné vitamíny

Během menopauzy kromě jiného dochází k  hormonálním změnám, kdy tělo nedokáže přijímat dostatečné množství vitaminů. Proto je dobré je suplementovat. Velmi důležitý je vitamin D, který působí jako prevence několika onemocnění, které mohou menopauzu doprovázet, jako například osteoporóza, diabetes, deprese a výkyvy nálad či obezita. Dalším vitaminem vhodným k doplňování je vápník, který stejně jako vitamin D pomáhá předcházet řídnutí kostí.

Vše, co bychom během období menopauzy měly pravidelně doplňovat, objevíte v doplňku stravy Elli MenoOsteo FORTE. Právě ten nabízí komplex důležitých látek, které ženám v menopauze (a po ní) většinou chybí. Extrakt z jetele lučního pomáhá udržovat klidný a pohodlný přechod. Extrakt ze šištic chmele otáčivého zase napomáhá ženám vyrovnat se s návaly horka, pocením, neklidem či podrážděností. Kromě těchto látek obsahuje také vitaminy D3 a K2 a vápník, který je potřebný pro zdraví kostí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.