Zhoršuje se kvalita vlasů, kůže a nehtů: Jak bojovat s menopauzou?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zhoršuje se kvalita vlasů, kůže a nehtů: Jak bojovat s menopauzou?!

Menopuza
Menopuza (Pixabay)

Menopauza neznamená jen návaly horka nebo podrážděnost. Může také proměnit vzhled ženy. V klimakteriu se totiž mění kvalita vlasů, pleti i nehtů. Důvodem změn je klesající hladina estrogenu v těle. Jak proti změnám bojovat?

Hlavním signálem přechodu, který začíná v průměru mezi 45. a 55. rokem života ženy, je ztráta menstruace. „Jde o přirozený stav, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků, v důsledku čehož se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu. Kolísání hladiny hormonů způsobuje změny v těle ženy, které mohou proměnit i vzhled,“ vysvětluje renomovaný gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Estrogen totiž podporuje zadržování vody v pokožce, jeho úbytek tak způsobuje dehydrataci, která se projevuje na různých částech těla. S klesající hladinou estrogenu kromě dehydratace souvisí snížená produkce kolagenu a keratinu. Tyto změny se pak odrážejí mimo jiné na kvalitě vlasů, kůže a nehtů.

Vlasy – vypadávání a lupy

První místo, na kterém se může viditelně projevit výše zmíněná dehydratace, jsou vlasy. Ženy v klimakteriu si mohou všimnout vysušené pokožky hlavy a zvýšené tvorby lupů. Poměrně často také vlasy řídnou, nebo dokonce vypadávají. S řídnutím nebo vypadáváním vlasů se přitom během menopauzy setkává přibližně 40 procent z nich Jak se bránit: Dbejte na pestrý jídelníček, jezte potraviny bohaté na sacharidy, jako je cizrna, sladké brambory a celozrnné potraviny. Je dobré hlídat si příjem zdravých tuků, které můžeme najít v rybách, lněných semínkách nebo olivovém oleji. Pro psychickou i fyzickou pohodu je nezbytné udržovat pod kontrolou hladinu stresu, čímž lze předejít hormonální nerovnováze. Pro boj s dehydratací je také důležitý pravidelný pitný režim, nejvhodnější je čistá voda. Dobré je omezit používání žehličky na vlasy a kulmy. Pokud si vlasy musíte fénovat, snižte teplotu na minimum. Stejně tak je dobré vyřadit chemickou vlasovou kosmetiku.

Nehty – lámou se a nelesknou

Dalším důsledkem menopauzy jsou křehké nehty. Pokles hladiny estrogenu oslabuje vrstvu keratinu, což je látka, která se tvoří v nehtovém lůžku. Nehty se pak třepí a dochází k jejich lámání. Jak se bránit: Aby nehty zůstaly silné a lesklé, je důležité udržovat ruce hydratované. Nehty je dobré pravidelně zastřihávat, krátká délka totiž prospívá zdravému růstu a obnově nehtů. Při úklidu používejte rukavice.

Pleť – ztrácí tonus

Menopauzu provází snížení produkce kolagenu, což znamená, že pleť ztrácí na objemu a pevnosti. Některé ženy si v důsledku hormonální nerovnováhy mohou všimnout vyšší tvorby pupínků. Jak se bránit: Je vhodné používat jemný čisticí přípravek s obsahem kyseliny salicylové. V krajních případech se doporučuje i návštěva dermatologa. Pomůže také kosmetika s antioxidanty, pravidelné masáže tváře pleťovým olejem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.