Zdravotní rádce Aha! Největší dietní chyby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zdravotní rádce Aha! Největší dietní chyby!

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Řada lidí se při snaze zhubnout uchyluje k přísným redukčním dietám. Ty však mohou způsobovat nejen ztrátu hmotnosti, ale i únavu, ztrátu svaloviny, vypadávání vlasů, či dokonce deprese nebo snížení srdečního tepu. Jak tedy rozhodně nehubnout?

„Člověk se už po pár dnech na takové přísné dietě začne těšit, až omezení v jídle skončí a konečně se nají. To s sebou vzápětí přinese jojo efekt,“ varuje Věra Burešová, výživová poradkyně Naturhouse. Kterým dalším dietním praktikám se raději vyhýbat?

Chyba 1
Striktní omezení sacharidů

Striktní vyškrtnutí sacharidů z jídelníčku, tzv. nízkosacharidové diety není žádnou novinkou a je velice propagované. „Omezení sacharidů do určité míry může být prospěšné, což však neznamená, že pro všechny se přísná nízkosacharidová strava hodí,“ říká Burešová s tím, že tato dieta se má držet pouze krátkodobě.

Chyba 2
Vynechávání jídel

Vynechávání večeře je stále velmi populární způsob hubnutí. Někteří sice vynechají večeři, ale do kuchyně se vplíží v noci a snědí toho mnohem víc. „Vynechání jídla, či dokonce přerušovaný půst může být v některých případech prospěšný jako prevence obezity či cukrovky II. typu. Důležité je však jíst kvalitní, nutričně vyvážené jídlo,“ tvrdí výživová poradkyně.

Chyba 3 
Strach z tuků

Tuky jsou důležitým a nenahraditelným zdrojem energie, nezbytné pro vstřebávání vitaminů a nositelé chuti. Přesto se mnozí domnívají, že konzumace tuků je nezdravá a způsobuje tloustnutí. Některé tuky skutečně ano. Ale v podobě mastných kyselin omega 3 a omega 6 se jich bát nemusíte. Bez obav zařaďte do jídelníčku ořechy, semínka, tučnější ryby či třeba avokádo.

Chyba 4
Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je určena těm, kteří mají potravinovou alergii na lepek. Zdravý člověk se lepku, tedy kvalitním obilovinám, vyhýbat nemusí. Právě v obilovinách je obsažena vláknina, minerální látky či vitaminy skupiny B. Bezlepkové potraviny tedy nejsou zdravější ani dietnější!

Chyba 5
Koktejlový jídelníček

Kvalitní koktejly v prášku a další doplňky stravy mohou obsahovat nutriční složky, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitaminy a minerální látky. „Mohou posloužit jako rychlá svačina. Já doporučuji pro snížení váhy konzumovat jídlo na bázi středomořské stravy, která je navíc velmi chutná a snadná na přípravu,“ uzavírá Burešová.

Co je přerušovaný půst 16/8

Půst držíte 16 hodin ze dne a pak můžete během 8 hodin jíst. Například: Po večeři už nic nejíte a další den vynecháte snídani. Když si poslední jídlo dopřejete ve 20 hodin večer a druhý den si první pokrm dáte až po dvanácté, úspěšně dodržíte 16hodinový půst.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.