Zdravotní rádce Aha! Kdy už je dieta škodlivá? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdravotní rádce Aha! Kdy už je dieta škodlivá?

Stravujte se zdravě, mějte třeba radost ze společně připraveného jídla, prostě žijte v pohodně bez stresu a omezování.
Stravujte se zdravě, mějte třeba radost ze společně připraveného jídla, prostě žijte v pohodně bez stresu a omezování.  (Foto scom)

Zdravý životní styl má celou řadu pozitiv, stejně tak se ale může stát nebezpečnou posedlostí. Jak může honba za štíhlejším a zdravějším tělem narušit psychickou pohodu, či dokonce přivodit zdravotní potíže? Jak si v tomto případě udržet zdravý postoj i rozum? Aha! zná odpovědi.

Řada článků, reklam, dokonce i odborníků hlásá, abychom se intenzivně věnovali svému tělu, starali se o zdraví, pravidelně sportovali, zdravě jedli a ženy se hýčkaly v kosmetických salonech či u plastického chirurga. Nevedou některé tyto rady k tomu, že se to člověku naprosto vymkne z rukou a začne se o sebe starat až s přehnanou pečlivostí?

Cvičit až na dřeň

„Pokud se budete neustále z něčeho obviňovat (dnes jsem nestihl/a jít cvičit, neuběhl/a 10 kilometrů, snědl/a k obědu zákusek apod.), může to vést až k psychickým potížím a narušení vašeho mentálního zdraví,“ tvrdí Věra Burešová z Naturhouse. Přivodit si můžete poruchy příjmu potravy, různé úzkosti až depresivní stavy.

Nesmyslné diety

Posedlost štíhlou postavou není výsada jen mladých žen, ale i dámy ve středním a vyšším věku, okouzleny vrstevnicemi ze showbyznysu, drží diety, hladoví nebo polykají »hubnoucí« pilulky. To zpočátku zafunguje, ale později přijde jojo efekt a velké zklamání. Nikdo totiž nevydrží jednostranně se stravovat nebo jíst minimálně. Pokud chcete zhubnout, platí staré známé, že výdej energie musí být větší než příjem. Takže ke zdravé a vyvážené stravě je potřeba přidat pohyb.

Nebezpečný lepek?

Bezlepková dieta byl velký hit před pár lety, ovšem mnoho lidí ji nadále vylučuje ze stravy. Abychom se kvalitně a zdravě stravovali, bezlepková dieta nezaručí. Základem je jíst kvalitní, čerstvé a průmyslově nezpracované potraviny. „Babička mi od dětství připomínala, že jíst se má vše v rozumné míře, že přidávat ovoce a zeleninu do každodenního příjmu má smysl a že strava je stavebním kamenem dobrého bytí,“ říká Martin Kudera z Farmy Živina.

Žijte podle vlastních pravidel

V dnešní době je trendy, abychom žili co nejzdravěji. Jenže spousta lidí vlastně neví, co si pod tím představit, nebo se do toho vrhne bez rozmyslu. A nakonec si tím způsobí více škod než užitku. Chcete-li se cítit skutečně dobře a udělat něco pro své zdraví, nepodléhejte trendům, které se na vás valí. Nedovolte, aby váš spánek a pohyb řídily chytré hodinky a jídelníček jste si museli kontrolovat přes kalorické tabulky. Najděte to, co vám přináší radost a uspokojení. Nebojte se zkoušet různé věci – od jídla, sportu, cestování až třeba po meditaci. Sami rozhodněte, co vám vyhovuje a co ne.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.