Francouzi vědí, jak jíst a nepřibrat: Kiš, kiš, nejlepší je quiche | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Francouzi vědí, jak jíst a nepřibrat: Kiš, kiš, nejlepší je quiche

Quiche se šalotkami a slaninou
Quiche se šalotkami a slaninou (Foto scom)

Hodí se sice jako předkrm, ale je možné ho podávat i jako lehkou večeři. Třeba se salátem a sklenkou muškátu. Francouzský quiche nebo chcete-li slaný koláč. Ten tradiční je ze smetany a šunky, ale pochopitelně existuje plno dalších náplní. Nuže, tady je inspirace.

CIBULOVÝ QUICHE S KOZÍM SÝREM A SLANINOU

POTŘEBUJEME: 150 g másla + na vymazání formy 250 g hladké mouky + na vysypání formy 2 žloutky sůl NA NÁPLŇ: 200 g uzené slaniny 4 střední červené cibule 2 jarní cibulky 6 vajec 200−230 ml smetany ke šlehání (min. 31%) 100 g kozího sýra (nebo podle chuti rokfór, comté, parmazán) sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP: Studené máslo nakrájejte na kostičky, dejte do misky, přisypte mouku a rukama vypracujte drobenku. Přidejte žloutky, špetku soli a zpracujte v hladké těsto – rukama nebo v robotu. Těsto vtlačte do máslem vymazané a moukou vysypané formy (ø 26 cm) tak, aby pokrývalo dno a okraje formy do výšky 2–3 cm. Na těsto položte pečicí papír a zatižte ho fazolemi, aby se těsto při pečení nenafouklo. Vložte ho na 10 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Vyjměte papír se zátěží a pečte ještě 5−8 minut.

Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na proužky, jarní cibulku na kolečka. V míse smíchejte vejce, smetanu, osolte, opepřete a zamíchejte. Do směsi přidejte sýr nakrájený na větší kousky, 3/4 pokrájené slaniny, většinu cibule a jarní cibulky, část si nechte stranou na posypání. Formu s těstem vyjměte z trouby a teplotu snižte na 170 °C. Směs vlijte do formy, dejte ji zpět do trouby a pečte asi 25 minut, dokud neztuhne. Mezitím opečte na pánvi dozlatova zbylou slaninu. Koláč na posledních 5 minut posypte opečenou slaninou, cibulí a jarní cibulkou. Nechte dopéct.

BROKOLICOVÝ QUICHE

POTŘEBUJEME: 1 brokolici (375 g) 6 velkých vajec 1 vrchovatou lžičku anglické hořčice 300 g sýra cottage 50 g čedaru 3 lžíce červeného pesta 270 g těsta filo

POSTUP: Troubu předehřejte na 180 °C. Na náplň odřízněte z brokolice tvrdý konec stonku. Zbývající stonek nastrouhejte nahrubo, pak brokolici rozlámejte na růžičky. V míse zlehka prošlehejte vejce, přidejte hořčici, sýr cottage a nastrouhaný stonek brokolice, přistrouhejte čedar, ochuťte špetkou mořské soli a černého pepře, promíchejte. Pesto nařeďte 3 lžícemi vody. Na dno koláčové formy s vyjímatelným dnem (ø 26 cm)) vymazané olejem položte dva pláty těsta filo tak, aby se uprostřed překrývaly.

Po celé ploše je potřete částí připraveného pesta, pak zopakujte vrstvy do spotřebování těsta, průběžně je potírejte pestem. Okraje těsta srolujte a zkrabaťte. Vlijte náplň, potom do ní zapíchejte růžičky brokolice. Formu postavte na plech a quiche pečte vespod v troubě 50 minut, nebo aby náplň zezlátla a ztuhla. Než se do quiche pustíte, nechte ho odpočívat 10 minut. Pozn. Kdyby někdo nevěděl, tak filo jsou tenké pláty těsta, které se používají k výrobě řeckých jídel, jako je baklava a spanakopita.

QUICHE SE ŠALOTKAMI A SLANINOU

POTŘEBUJEME: 250 g hladké mouky + na podsypání 125 g studeného másla 1 vejce 2 až 3 lžíce studené vody špetku soli NA NÁPLŇ: 6 velkých šalotek 150 g anglické slaniny 1 lžíce oleje 100 g ementálu 3 vejce 200 ml smetany 31% 5 snítek tymiánu 50 g gorgonzoly sůl a pepř

POSTUP: Do mísy dejte mouku, na kostičky nakrájené studené máslo, vejce, tymián a sůl. Rukama zpracujte ingredience na drobenku, která se začne spojovat v kompaktní těsto. Podle potřeby přidejte vodu. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočinout do ledničky. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na plát tenký asi 3 mm a přeneste ho do formy. Prsty těsto zatlačte do všech záhybů formy a přebytečné kousky těsta odkrojte. Dejte chladit do ledničky. Šalotky oloupejte a nakrájejte na kolečka (pár si jich ponechte na dokončení koláče). Slaninu nakrájejte na nudličky. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte slaninu, nechte ji trochu vypéct, přidejte šalotky a pomalu restujte doměkka. Sýr nastrouhejte nahrubo, vejce rozšlehejte se smetanou a lístky tymiánu, směs osolte a opepřete.

Na korpus nasypte polovinu ementálu, rozprostřete směs šalotek a slaniny, zalijte vejci se smetanou, zasypte zbylým ementálem a rozdrobenou gorgonzolou a navrch naskládejte kolečka šalotek. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (12.3.2023)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.