Banány, pomeranče... Jíst je zralé, nebo nezralé? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 22. července 2025

Svátek slaví Magdaléna, zítra Libor

Banány, pomeranče... Jíst je zralé, nebo nezralé?

Kdy jíst banány, pomeranče nebo ostružiny?
Kdy jíst banány, pomeranče nebo ostružiny? (iStock)

S chutí si dopřáváte čerstvé ovoce kvůli vitaminům? Pak zbystřete, protože ideální stav zralosti se u jednotlivých druhů dost liší.

Ovoce nabízené v obchodech má za sebou obvykle dlouhou cestu. Není tajemstvím, že plody se trhají nezralé a dozrávají cestou v kontejnerech lodí. Anebo je prodejci nabízejí nedozrálé. Občas je tedy nutné po nákupu počkat... Víte ale, kdy je ta nejlepší doba, abyste tělu dodali maximum prospěšných látek?

Uvnitř ovoce to pracuje

Během procesu zrání kolísá obsah vitaminů, mění se hladina cukru a také antioxidantů. Odborníci se zaměřili na tři nejoblíbenější druhy: banán, pomeranč a ostružiny, aby odhalili, kdy je jejich konzumace pro tělo největším přínosem.

Víte, že...

...vitamin C hraje zcela zásadní roli při ochraně buněk, udržování zdravé kůže a kostí a pomáhá při hojení ran? Dospělý člověk by jej měl přijmout 40 mg denně.

Ostružiny

Vydržíte-li je nesníst už po cestě domů, uděláte dobře. Až co nejvíce zralé ostružiny se významně podílejí na posílení imunity a to není vše „Čím jsou tmavší, tím více je v nich antioxidantů, u hodně zralých plodů se množství zvyšuje až čtyřnásobně,“ vysvětluje londýnská odbornice na výživu Tai Ibitoyeová. Takové množství pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům, což jsou škodlivé látky, které mohou způsobit např. kardiovaskulární onemocnění. Kromě toho obsahují vysokou dávku vitamínu C a draslíku.

Pomeranče

Stejně jako u ostružin platí i u pomerančů, že u zralejšího ovoce je vyšší koncentrace antioxidantů a vitaminu C. Avšak oproti ostružinám je potřeba u pomerančů »vychytat« okamžik tzv. poloviční zralosti. „Výzkumy ukázaly, že nejvyšší koncentrace vitaminů byla v napůl zralém ovoci a později se mírně snižovala,“ vysvětluje dietoložka Ibitoyeová.

Banány

Někdo je rád ještě zelené, jiný tak akorát, faktem ale zůstává, že necháte-li je dojít do stavu skvrnitosti, budou samý cukr. Je to způsobeno tím, že banány během zrání štěpí škrob na jednoduché cukry, jako je sacharóza, glukóza a fruktóza. U zdravého jedince se nestane nic závažného, ale u osob nemocných diabetem by to mohlo znamenat problém. „Pro diabetiky jsou skutečně nejlepší nezralé banány,“ tvrdí Ibitoyeová. Na rozdíl od obsahu cukru se vlivem zrání nemění u banánů hladiny minerálních látek, zejména draslíku. Nezralé banány navíc obsahují více vlákniny a odolného škrobu, který vyživuje »dobré bakterie« ve střevech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry