Nebezpečné doplňky stravy: Některé mohou způsobovat i demenci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nebezpečné doplňky stravy: Některé mohou způsobovat i demenci

Přiznejme si, že jsme místy na pilulkách závislí? Přitom spoustu benefitů má ovoce, zelenina a další potraviny.
Přiznejme si, že jsme místy na pilulkách závislí? Přitom spoustu benefitů má ovoce, zelenina a další potraviny. (Foto scom)

Co bychom neudělali pro své zdraví? Cvičíme, snažíme se jíst zdravě a také náš imunitní systém podporujeme pomocí různých doplňků stravy. Jak to s nimi ale vlastně je? Nenadělají v těle víc škody, než užitku? Víme, co tvrdí odborníci o pěti nejčastějších!

1.Kreatin

Přípravek je známý především ve světě fitness. Dodává energii, zvyšuje výbušnost a urychluje regeneraci svalů.

Pravda: Ano, kreatin skutečně pomáhá rychlejšímu budování svalové hmoty. U osob starších 60 let rovněž prokazatelně zlepšuje fungování mozku a může tak být užíván jako prevence demence či Alzheimerovy choroby.

2. Hořčík

Ulevuje snad od všech neduhů – od bolesti svalů, přes migrény až po problémy se spánkem či nedostatkem energie. Superpilulka?

Pravda: Přesvědčivé důkazy, že hořčíkové doplňky pomáhají, chybí. Dle odborníků stačí přijímat tento minerál ze stravy (např. ze špenátu, lososa a hovězího masa). Od čeho ale prokazatelně ulevuje, jsou svalové křeče. Jeho užívání je navíc bezpečné, takže přinejhorším zobete jen placebo.

3. Melatonin

Lupněte si tenhle prášek a budete spát jako miminko! Má to ale háček…

Pravda: Hormon melatonin je přirozeně produkován mozkem, když slábne sluneční světlo. Umělá suplementace s sebou nese řadu komplikací – vyšší dávky melatoninu souvisí třeba s vyšším rizikem vzniku demence. Z umělého hormonu navíc do mozku doputuje pouze 2,5 % dávky obsažené v pilulce, a tak abychom zaznamenali nějakou změnu, museli bychom se jím ládovat od rána do noci.

4. Vitamín D

Doporučenou denní dávku do sebe dostaneme během 15minutového pobytu na slunci. Tenhle zázrak nejenže posiluje imunitu, ale také zpevňuje kosti.

Pravda: Jde o velmi ošemetné téma a předmět sporu odborníků. Jedni tvrdí, že dostatečnou dávku načerpáme i v zimě, jiní zastávají názor, že je třeba jej od podzimu do jara doplňovat uměle. A dokonce už existují i studie, které tvrdí, že příliš mnoho déčka naopak podporuje řídnutí kostí. Každý se tak musí rozhodnout sám…

5. Ashwagandha

Neboli vitánie snodárná. Dokáže prý redukovat stres, zlepšit kvalitu spánku a ulevit od nepříjemných příznaků menopauzy. Pomáhá i při léčbě neplodnosti.

Pravda: Obsahuje withanolidy, které v těle snižují zánětlivost. Nedávný výzkum také potvrdil, že její pravidelné užívání napomáhá psychické pohodě. Ovšem přesvědčivé důkazy, že je efektivní při boji s neplodností, chybí. Dlouhodobé užívání způsobuje žaludeční nevolnosti a průjem. Rostlina je navíc nebezpečná pro pacienty s poruchami štítné žlázy, autoimunitními chorobami a těhotné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.