Udržujte si »hladinku« vitaminu D: V zimě totiž výrazně klesá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Udržujte si »hladinku« vitaminu D: V zimě totiž výrazně klesá

Čechům chybí vitamin D (ilustrační foto)
Čechům chybí vitamin D (ilustrační foto) (Profimedia)

Je rozpustný v tucích, potřebný k zachování dobrého zdraví a v těle plní několik důležitých funkcí. Vitamin D pomáhá vstřebávat vápník, hořčík, fosforečnany ve střevech a zajišťuje správné fungování imunitního systému tím, že bojuje proti bakteriím a virům.

Jeho hladina v těle ale v zimě rychle klesá i proto, že sluníčka je zkrátka méně. „Na podzim a v zimě se dříve smráká, a pokud navíc trávíme více času doma či v práci a žijeme v uzavřených prostorech, vitaminu D se nám dostatečně nedostává. Jedná se přitom o základní stavební jednotku lidského metabolismu. Navíc slouží jako prevence mnoha závažných onemocnění, například rakoviny, autoimunitních a srdečních onemocnění, a pomáhá lidem prodloužit si život,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny MUDr. Kristina Slavíková.

Příznaky nedostatku

• únava a vyčerpání

• bolest kostí a svalů

• námahové zlomeniny zejména v oblasti nohou

• výkyvy nálad

Optimální hladina

Udržení optimální hladiny vitaminu D v krvi, která se pro všechny věkové skupiny pohybuje mezi 100 – 150 nmol/l, pomáhá pravidelná konzumace tučných ryb, jako je losos, pstruh či tuňák. Dále ho obsahují houby, vaječné žloutky či hovězí nebo tresčí játra.

Déčka máme nedostatek

Ze slunce se vitaminem D nepředávkujete, naše tělo jeho příjem reguluje. Podle genetičky Barbory Procházkové ze společnosti Chromozoom většina z nás trpí nedostatkem tohoto důležitého vitaminu. „Vitamin D napomáhá střevní absorpci vápníku, hořčíku a fosfátu. Je to vitamín potřebný pro dobrou náladu, který zabraňuje depresi a posiluje imunitní systém, kosti a svaly. Vitamin D má v těle rozšířený vliv a chrání před řadou chronických onemocnění, včetně roztroušené sklerózy. Mít nedostatek vitaminu D je snadné. Do značné míry i kvůli tomu, že už venku na sluníčku netrávíme tolik času. Navíc jsou někteří lidé na nedostatek vitami﷯nu D obzvláště náchylní,“ varuje Procházková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.