Jsou nabité »céčkem«, minerály i vlákninou: Brambora, královna všeho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Jsou nabité »céčkem«, minerály i vlákninou: Brambora, královna všeho!

Brambora je královnou příloh
Brambora je královnou příloh (Foto scom)

Rádi si dopřáváte poctivou baštu a jako přílohu volíte pořádnou porci brambor? Pak podle odborníků na výživu pro své zdraví děláte to nejlepší!

Pokud by se pořádala soutěž o nejvýživnější přílohu, pak by »obyčejná« brambora získala nikoli bramborovou medaili, ale rovnou zlatou! Na první pohled nenápadná hlíza v sobě totiž skrývá tolik tělu prospěšných látek, že s přehledem strčí další běžné přílohy do kapsy. Výzkumy dlouhodobě ukazují, že až 95 % současné populace konzumující stravu západního stylu, trpí opravdu obrovským nedostatkem vlákniny. Pokud se tak děje dlouhodobě, může tento deficit způsobit nejen problémy s trávením, ale také rakovinu střev. Proto si vědci z Montefiore Medical Center v New Yorku vzali na paškál nejběžnější přílohy a přišli se zajímavými výsledky.

Souboj na talíři

Při své studii porovnávali obsah draslíku, vitamínů B6 a C, a samozřejmě vlákniny ve středně velkých bramborách, adekvátním množství bílé rýže a celozrnném pečivu. A výsledek? Brambory jednoznačně převálcovaly další přílohy. „Vyměníte-li celozrnný chléb a rýži za brambory, a to u oběda i večeře, do organismu dodáte hned o 10 % vlákniny více,“ překvapuje doktor Keith T. Ayoob z lékařského centra v Montefiore.

I batáty jsou top

Kromě toho s bramborovou přílohou zvýšíte hladinu draslíku o 21 %, vitamínu C o 11 procent a o 17 % vitaminu B6. „Středně velký brambor má 30 % doporučeného denního množství vitamínu C. Ten je důležitý pro léčebné procesy, zatímco celozrnný chléb nemá žádný,“ poukázal Dr. Ayoob na zajímavou skutečnost. Nezáleží přitom, zda si pochutnáte na žlutých bramborách nebo na tolik oblíbených batátech.

Věděli jste že…

… draslík je minerál, který je důležitý pro svalovou kontrakci a optimální krevní tlak, vitamín B6 pak zodpovídá za zdravé cévy? Středně velký brambor má 15 % denního doporučeného množství draslíku, zatímco celozrnný chléb má jen 3 %.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.