Zdravotní rádce Aha! Hořká chuť jako domácí lék: S čím pomáhá?
Hořkost není populární, a tak mizí i z těch potravin, které původně hořké byly. V našem jídelníčku by ale hořčiny chybět neměly, jsou totiž pro naše tělo přínosné. Pozitivně působí na žaludek, trávení a jejich výrazná chuť navíc snižuje touhu po sladkém, což určitě ocení ti, kteří mají nějaké to kilo navíc!
Nahořklé potraviny umí zázraky – jejich chuť vysušuje, odvádí vlhko a zároveň ochlazuje. Srazí horečku, odstraní otoky a umí pomoci od nepříjemných vyrážek. Na hořčiny můžete vsadit i při hubnutí, jelikož mají velmi málo kalorií, podporují odbourávání tuků a vyvolávají pocit sytosti. Ale především zahánějí chutě na sladké. Důležitý vliv mají i na psychiku – dokážou ztlumit agresivitu a pomáhají se lépe soustředit.
Čím pomáhá
Na přítomnost hořkých potravin reagují střeva jinak než na sladké ovoce a zeleninu a mnohem rychleji vylučují nestrávené zbytky. Proto by se měly některé druhy zeleniny, jako například artyčoky, štěrbák nebo olivy, objevit na talíři každý den, především ve chvíli, kdy chcete skutečně zhubnout. V zimních měsících pak můžete přidat kapustu a polníček. Dalšími zdroji hořkých chutí jsou mandle, ořechy, hlávkový a římský salát, brokolice nebo i jehněčí maso a kozí sýr. Mezi ovocem najdeme hořkost opravdu velmi výjimečně, a to pouze v grapefruitu, pomeranči a pomelu.
Tato chuť mizí
Lidé hořkost nemají příliš v oblibě a výrobci potravin se jim přizpůsobují. Dokonce i z původně hořce chutnající zeleniny, jako je čekanka, rukola nebo hlávkové zelí, byla z velké části vyšlechtěna zelenina, která již téměř hořká není. Přitom by hořčiny neměly chybět v žádném jídelníčku, jelikož spouští tok trávicích šťáv v ústech, žaludku, slinivce a játrech.
Co podpoří trávení
Podpořit trávení a příjem hořčin můžete například žaludečními kapkami, které obsahují zdroje hořčin, jako jsou andělika lékařská a hořec žlutý, a které vám zajistí pocit pohody po každém jídle. Nebo zkuste vsadit na další bylinky, které obsahují hořčiny, jako jsou například pampeliška, heřmánek, pelyněk, mateřídouška nebo šalvěj.
Další zdroje hořčin
para ořechy, mák, pohanka, žito
kerblík, brokolice, zelí či kapusta
majoránka, rozmarýn, zázvor, tymián, kurkuma, oregano nebo paprika, káva
jalovec, citronová tráva nebo chmel
Skvělá v likérech
Hořkost má své pevné místo ve světě bylinných likérů. Ve středověku se vyráběly zejména ale k léčivým účelům. Mnohé z těch, které jsou dnes k dostání, mají svůj původ v klášterních kuchyních. Například recept na Bénédictine vznikl v roce 1510 v benediktinském opatství Fécamp v Normandii, Ettaler Kloster Liqueur byl poprvé vyroben v roce 1558 v benediktinském klášteře v bavorském opatství Ettal a Élixir Végétal de la Grande-Chartreuse byl vynalezen v 16. století mnichy z kartuziánského kláštera nedaleko Grenoblu v jihovýchodní Francii.