S kterými potravinami rozhodně nezhubnete? Zdravě se jen tváří... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

S kterými potravinami rozhodně nezhubnete? Zdravě se jen tváří...

Cereálie: Snídaňové cereálie obsahují běžně hodně cukrů a tuků.
Cereálie: Snídaňové cereálie obsahují běžně hodně cukrů a tuků.  (Foto scom)

To, co jíme, zásadním způsobem ovlivňuje náš zdravotní stav. Jaké potraviny by podle odborníků neměly ve zdravém jídelníčku vůbec figurovat, ať už z hlediska zdraví nebo hubnutí? A které naopak zařadit?

Mléčné výrobky

Jsou plné cukru a aromat. Například ochucený jahodový kefír v objemu 450 ml obsahuje téměř 60 gramů cukru! Takto sladká svačinka se za zdravou rozhodně považovat nedá. Lepší alternativou jsou neslazené bílé kefíry, jogurty nebo neochucená mléka. Zdravý tip pro vás: Ještě vhodnější jsou rostlinná mléka jako třeba to ovesné. Obsahuje necelé 4 gramy cukru na 100 ml, je bez laktózy, takže se hodí pro alergiky i vegany. Podle jedné studie ovesné mléko dokonce přispívá ke snížení hladiny cholesterolu.

Snídaňové cereálie

Dáváte si na snídani cereálie? Bohužel těch, které jsou zdravé a dietní, je jen málo. Většina obsahuje velké množství cukrů a tuku, ovocný podíl bývá zanedbatelný a oříšky nekvalitní. Kdybyste si důkladně přečetli složení, byli byste překvapení zjištěním, že porce vašich oblíbených cereálií obsahuje víc kalorií než zákusek z cukrárny. Zdravý tip pro vás: Chcete-li si dát na snídani něco sladkého a zároveň zdravého, připravte si kaši z obyčejných ovesných vloček a dochuťte je čerstvým ovocem, proteinovým práškem nebo lžičkou oříškového másla.

Müsli tyčinky

Mnozí výrobci tvrdí, že müsli tyčinky zaženou hlad, dodají energie a jsou ideální na hubnutí. Ve skutečnosti je na tom však většina müsli tyčinek podobně jako slazené cereálie. Opět platí – čtěte na obalu energetické hodnoty a složení! Zdravý tip pro vás: Nejzdravější a s nejmenší energetický obsah má přírodní ovesná tyčinka oslazená ovocem či doplněná o oříšky.

Oříšky v čokoládě

Oříšky v čokoládě nebo jogurtové polevě sice chutnají dobře, ale mezi zdravé určitě nejsou. „Je to jen kombinace cukru a levných tuků. Pokud balíček takovéto pochoutky spořádáte na posezení, pak se kalorie vyrovnají průměrnému obědu, jen s tím rozdílem, že do těla nedostanete potřebné živiny ani zdraví prospěšné látky,“ varuje trenérka Tereza Kompánková. Zdravý tip pro vás: Zdravější alternativou jsou oříšky v jejich přirozené podobě nebo i kvalitní oříšková másla, sezamová pasta, která je bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.