Hubnutí bez odříkání a bolesti? Krájejte na kousíčky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hubnutí bez odříkání a bolesti? Krájejte na kousíčky!

Zobejte po malých soustech a budete dříve sytí.
Zobejte po malých soustech a budete dříve sytí. (iStock)

Ošálit se dá kdeco, vcelku snadno také lidská mysl. Z nejnovějšího průzkumu čínských vědců vyplývá, že nemusíme razantně omezovat skladbu svého jídelníčku, pokud chceme zhubnout. Stačí pouze pokrm správně naservírovat. Tohle je zlom pro věčné dietáře!

Zní to jako sen, ale je to vlastně velmi jednoduché: Nakrájejte si každé jídlo na menší kousky a ty rozmístěte po celém talíři. Díky tomu sníte méně a nebudete mít tendenci žádat o »nášup«. To zjistili vědci v Číně díky jednoduchému pokusu...

Jak ošálit zrak

Několika desítkám dobrovolníků odborníci ukázali tři obrázky. Na nich bylo stejné množství čokolády. První fotka ale zachycovala celou tabulku, na druhém snímku byla dobrota ve formě úzkých tyčinek a ten třetí ji zobrazoval nalámanou na malé kousky. Většina účastníků pak tvrdila, že na třetím obrázku je čokolády nejvíce. „Když před sebou máme větší počet malých jednotek, získáváme dojem většího objemu,“ uvedl tým odborníků z univerzity v Xi’anu. „Lidé zkrátka určují velikost jídla podle toho, kolik před sebou vidí kusů pokrmu.“

Díky tomuto poznatku bude teď pro mnohé lidi snazší shodit přebytečná kila. Většina »dietářů« má totiž problém dodržovat doporučené velikosti porcí. A v tomto případě je to tedy rada nad zlato. Stačí si každý pokrm rozdělit na menší ždibce a rozprostřít je po talíři – tak se vyhneme přejídání.

Tipy pro větší potěšení z jídla

Doktor Charles Spence z univerzity v Oxfordu je průkopníkem nové vědy zvané gastrofyzika, která propojuje smyslové vnímání s požitkem z jídla. Má několik rad, jak docílit toho, že pokrm zachutná strávníkovi ještě víc, aniž do něj musíme přidávat nějaké zázračné koření...

● Jídlo chutná lépe s výhledem do přírody, ideálně s výhledem na slunce zapadající nad hladinou moře.
● Při večeři to chce decentní osvětlení a tlumenou klasickou hudbu, nejlépe pomalejší melodie, které lépe rozvinou chuť v ústech.
● Pokud jdete do restaurace s přáteli, objednejte si jídlo jako první. Bude vám pak prý chutnat víc.
● Také těžší příbory pozitivně ovlivní váš apetit.

Přečtěte si
František Klapal
8. 5. 2023 • 18:17

Toto je hodně dobrý tip. Když jsem se já například snažil dostat nějaké to kilo dolů, tak mi hodně pomohlo to, že jsem začal používat menší talíře a tím jsem si dával i menší porce. Myslím si, že to není vůbec špatný tip. Jinak co je celkem účinné je třeba i přerušovaný půst. Pokud by to někoho zajímalo, tak na http­s://ww­w.pl­nezdra­vi.cz/ o tom teď mají super článek.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.