Váha jí ukazovala číslo 130: Za 8 měsíců zhubla 40 kilo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Váha jí ukazovala číslo 130: Za 8 měsíců zhubla 40 kilo

Veronika ještě počátkem roku vážila 130 kilo.
Veronika ještě počátkem roku vážila 130 kilo. (Foto archiv Veroniky Olivové)

Veronika Olivová (29) od puberty bojovala se svou nadváhou a záchvatovitým přejídáním. Trápila se, přepadaly ji deprese i panické ataky. Nejrůznější diety nepomáhaly. Letos ale překonala sama sebe. Ze 130 se jí za 8 měsíců podařilo 40 kilogramů zhubnout.

Sympatická slečna pochází z Přerova, už pět let ale žije v Londýně. Jak sama říká, impulsů k hubnutí měla každý rok minimálně deset, ale všechna snaha vždy dopadla jojo efektem a dalšími kily navíc. „Tolikrát jsem v životě slyšela, že jsem tlustá a nikdy nezhubnu, to člověku na psychice nepřidá. Jsem silná povaha, nikdy jsem to na sobě nedala znát a nikdy jsem to nevzdávala, ale uvnitř člověk trpí,“ líčí Aha! Veronika.

Otrokem jídla

Její problematický postoj k jídlu byl spojen s psychikou. Přejídala se a trpěla. Letos se ale rozhodla, že si chce k jídlu vytvořit zdravý vztah a žít jinak než dosud. „Už jsem nechtěla být otrokem jídla. Moc dobře vím, jak se každý, kdo se potýká s váhou, děsí všech těch dovolených, rodinných oslav, Vánoc... Věděla jsem, že pokud něco nezměním, špatně to dopadne,“ popisuje mladá žena. Také pochopila, že přes pochybné diety s váhovými skoky cesta nevede.

Bez omezování

První tři měsíce své proměny se soustředila jen na stravovací návyky. „Úplně samo bez nějakého dramatického omezování šlo dolů 19 kilo. Naopak jsem začala mít pocit, že jím daleko víc, ale byla to zkrátka plnohodnotně vyvážená jídla,“ líčí úspěchy. A hubnutí přineslo nejen pohlednější figuru. „Pryč jsou deprese, psychické ataky, úzkosti. Nebolí mě kolena, nepálí žáha, nemám nateklé kotníky,“ uzavírá radostně.

Základ? Vyvážená strava

Veronika zpočátku pátrala v kalorických tabulkách, aby měla přehled o tom, jak moc, nebo naopak málo vlastně jí. „Prvním krokem byla vyvážená strava s přidáním bílkovin, komplexních sacharidů, zdravých tuků, více zeleniny a ovoce. Zařadila jsem i protein samotný, protože se snažím trošku omezovat maso. Vždycky když někam jdu, mám u sebe také proteinovou tyčinku, než abych hladověla. Přirozeně jsem omezila sladkosti a smažená jídla,“ vyjmenovává Veronika. Přiznala ale, že dnes jí všechno a že jídlo přestala dělit na zdravé a nezdravé.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.