VELKÁ ZPRÁVA O STRAVOVÁNÍ SENIORŮ: Co je vhodné pro mozek
S naší stravou to opravdu není nic moc. Podle posledních výzkumů se ukazuje, že stále konzumujeme energeticky bohaté potraviny, dopřáváme si živočišné tuky a hodně kuchyňské soli. A naopak po ovoci a zelenině saháme málo. Zato maso – to je pro hodně Čechů lahůdka, která nesmí na stole chybět.
Sníme ho o 20 % více, než je pro organismus vhodné. A málokdo si uvědomuje, že právě správná skladba jídelníčku je důležitá pro prevenci civilizačních chorob, které se právě ve vyšším věku lidí rozvíjejí víc a víc.
Praktičtí i odborní lékaři se shodují, že přimět některé seniory ke změně stravovacích návyků je opravdu velký problém. Všechny výše zmíněné nešvary neradi ze svého jídelníčku vypouští, právě naopak. Ke změně pak senior, který celý život jedl uzeninu, vepřo knedlo zapíjel pivem a jako sladkou tečku si dopřál buchty, přistoupí v okamžiku, když už má vážnější zdravotní komplikace (např. kardiovaskulární potíže, rakovina, nemocné klouby apod.).
Potíže s pamětí mají senioři i mladší ročníky!
Ranní hledání klíčů či mobilu, šacování kapes kvůli peněžence, deštník zapomenutý v restauraci – ano, mohou to být první příznaky demence nebo Alzheimerovy choroby. Ale také to může znamenat, že mozek není úplně fit. Abychom se vyhnuli potížím s pamětí, je potřeba mozek zaměstnávat a také správně »živit«. Sestavili jsme seznam potravin, které jsou pro mozek prospěšné a které škodí.
Infarkty, nádory a nadváha
Česká republika se řadí mezi země s nejvyšší úmrtností na kardiovaskulární choroby. Celosvětové prvenství zaujímáme ve výskytu nádorů tlustého střeva a konečníku. Přední pozice obsazujeme rovněž co do počtu tlouštíků – poslední průzkumy ukazují, že přibližně 52 % dospělých se pohybuje nad hranicí normální hmotnosti, 35 % z nich spadá do kategorie nadváhy a 17 % je již obézních.
Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (4. 10. 2022)