Přelom v léčbě! Schválili injekce na hubnutí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Přelom v léčbě! Schválili injekce na hubnutí

Schválili injekce na hubnutí!
Schválili injekce na hubnutí! (Ilustrační foto Profimedia.cz)

Rozhodnutí, na které čekaly miliony obézních lidí po celém světě. Americká komise pro léčiva totiž schválila, že nová verze už prověřeného dánského léku na cukrovku může být prodávána i jako lék při hubnutí.

Jde o verzi léku Wegovy společnosti Novo Nordisk, ale s vyšší dávkou účinné látky semaglutid, která i snižuje chuť k jídlu. Během testů měli účastníci užívající injekce Wegovy průměrný úbytek hmotnosti 15 %, přibližně 15,3 kilogramu, a to za 14 měsíců. Ve srovnávací skupině, která dostávala placebo, byla průměrná ztráta hmotnosti jen asi 2,5 %.

„Už snížení hmotnosti o pět procent přinese zdravotní výhody – zlepšení energie, krevního tlaku, hladiny cukru v krvi a cholesterolu,“ říká výzkumník MUDr. Harold Bays. Cena měsíční dávky – injekce – ještě nebyla schválena, ale má se pohybovat v přepočtu okolo 27 000 Kč, pokud tedy nepřispějí pojišťovny. Ovšem hubnutí nebude zadarmo, spolu s lékem musejí pacienti změnit stravu a také cvičit. A už se vyvíjejí i pilulky pro snadnější užívání.

Shodila jsem 30 kilo

Phylander Pannellová (49) z městečka Largo v Marylandu se zapojila do studie. Dostávala injekce, cvičila několikrát týdně a během 16 měsíců ztratila 30 kilo. „Pomohlo mi to potlačit chuť k jídlu, cítila jsem se svěžejší. Dostalo mě to na správnou cestu,“ pochvalovala si.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.