Rádce Aha! Jak hubnout bezpečně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Rádce Aha! Jak hubnout bezpečně!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

I když si podle průzkumů letos Češi mnoho novoročních předsevzetí nedávali, sedavý životní styl a vánoční hodování může leckoho přimět k radikální změně jídelníčku. Je to ale zdravé?

Nebezpečný jojo efekt

Omezení energetického příjmu či dočasná změna životního stylu s sebou přináší zdravotní rizika. Po jejím ukončení se většina lidí navrátí k původnímu životu, a tak dojde k obnově nadměrných tukových zásob v těle. Nastane takzvaný jojo efekt. Mnohem důležitější a bezpečnější je proto hubnout pomalu, s ohledem na zdravotní stav, dosavadní způsob stravování a pravidelnost pohybu.

Pozor na oxidační stres

Zhubnout a znovu přibrat je pro tělo větší problém než samotná nadváha. Podle Americké kardiologické asociace působí rychlý úbytek a opětovný příbytek na váze zhoubně zejména na oběhovou soustavu a zvyšuje riziko infarktu, způsobuje nerovnováhu látek v našem těle a může nastat takzvaný oxidační stres.

Zdravý jídelníček lepší diety

Hubnutí není primárně estetická záležitost, ale je důležité pro zdraví, psychiku a kvalitní život. Pokud chcete trvale zhubnout, počítejte s tím, že jak ztloustnout, tak zhubnout vyžaduje nějaký čas a děje se to postupně.

Nenápadný zabiják

„Oxidační stres se podílí na stárnutí organismu a na vzniku závažných chorob,“ vysvětluje MUDr. Petra Vysočanová z Interní kardiologické kliniky FN Brno. Když trvá oxidační stres příliš dlouho, objeví se různé chronické nemoci zánětlivého charakteru či se projeví jinak – například únavou, depresí, zhoršením kardiovaskulárních potíží či autoimunitními diagnózami, aterosklerózou, infarktem myokardu či srdečním selháním nebo Parkinsonovou nemocí.

15 potravin, které pomohou zhubnout

Olivový olej

Cereálie

Jogurt

Zelený čaj

Obilniny

Špenát

Různé druhy salátu

Rajčata

Banány

Maliny a borůvky

Citrusy

Mandle

Černé fazole

Ořechy

Mrkev

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.