6 rad, jak na skvrny a zaprané prádlo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

6 rad, jak na skvrny a zaprané prádlo!

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Zaprané skvrny jsou strašák většiny hospodyněk. Není nic horšího, než když vytáhnete z pračky vyprané prádlo a vykoukne na vás flek. Ten, u kterého jste doufali, že už ho nikdy neuvidíte... A teď co? Jak na to, aby bylo vaše oblečení opět jako nové? A co na zaprané skvrny používaly naše babičky?

Žlučové mýdlo

Tento pomocník by vám doma určitě neměl chybět. Poradí si totiž s většinou skvrn a to jak zaschlých, tak i právě zapraných. Zkuste proto jako první sáhnout právě po žlučovém mýdle.
+POSTUP: Naneste ho na skvrnu a přeperte v umyvadle. Budete muset použít větší sílu nebo si vezměte na pomoc klidně jemný kartáček. Skvrna se totiž při praní dostala hluboko do textilu. Nechte dané prádlo uschnout a zkontrolujte, zda flek zmizel. Pokud ne, celý postup opakujte. Pokud ano, vyperte látku v běžné pračce.

Prací prášek

Ano, čtete dobře. Je to ten stejný prací prášek, který jste použili předtím do pračky, a se zapranou skvrnu si neporadil... Tentokrát ho totiž použijete trošku jinak.

+POSTUP: Místo s flekem namočte a pracím práškem posypte. Nechte dané oblečení takto odpočívat alespoň dva dny, během kterých se vytvoří z prášku krusta. Občas skvrnu zkontrolujte a během toho pokapejte vodou. Je totiž lepší, když se prášek během svého působení udržuje mokrý. Poté klasicky vyperte v pračce.

Tablety do myčky

Pokud patříte mezi ty odvážnější, můžete zkusit tip některých hospodyněk a vytáhnout ze skříně jednu tabletu do myčky. Ty totiž obsahují mnoho odmašťovadel a přípravků na odstranění zaschlých potravin.
+POSTUP: Vložte proto tabletu na nádobí do pracího bubnu a zvolte klasický prací program.

Technický benzin

Pokud se vám podařilo zaprat olejovou skvrnu, nejlépe vám pomůže technický benzin nebo běžný přípravek, se kterým myjete nádobí.
+POSTUP: Properte skvrnu od oleje v technickém benzinu tolikrát, dokud zcela nezmizí. V případě, že zvolíte mycí prostředek, tak textil navlhčete, naneste trošku tohoto přípravku a přemáchněte v rukách. Poté opět klasicky vyperte v pračce.

Škrobová moučka

Nechce se vám používat technický líh na oblečení. Další možností, jak se zbavit odolné mastné či olejové skvrny, je škrobová moučka.
+POSTUP: Dotyčné místo posypete a poté vykartáčujete jemným kartáčkem, klidně i tím na zuby.

Klasický ocet

Propocené fleky na oblíbených tričkách, které se nedají vyprat? Zkuste trik našich babiček a sáhněte do špajzky pro klasický stolní ocet. A pozor. Toto funguje i na fleky od deodorantu...
+POSTUP: Smíchejte šálek octa se šálkem vlažné vody. Do této tekutiny poté ponořte tričko a jemně propírejte v rukách, dokud skvrna nezmizí. Poté tričko přeperte s pracím práškem v pračce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.