Rádce Aha! Jak správně vybrat podprsenku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Jak správně vybrat podprsenku

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Výzkumy ukazují, že přibližně 80 % žen nenosí správnou velikost podprsenky. Výběr totiž není vůbec snadný a často ze setrvačnosti kupujeme naprosto nevhodné kousky.

Pozor!

Je třeba myslet na to, že velikosti košíčků se zmenšují (nebo zvětšují) úměrně s velikostí obvodu. Košíček B je tak u obvodu 70 menší než u obvodu 80 a podprsenka 65D má přibližně stejně velký košíček jako 70C a 75B atp. Pokud tedy vybíráte užší obvod, musíte zvolit větší velikost košíčků.

Jak poznáte, že špatně padne

  1. Zapínání není pod lopatkami v linii prsou.
  2. Ramínka se zapínáním tvoří »véčko«.
  3. Kostice podprsenky máte příliš nízko.
  4. Přední část podprsenky odstává.
  5. Boční kostice se zařezávání do kůže a tlačí.
  6. Prsa »přetékají« z košíčků ven – ať v horní části či zboku.
  7. Při pokrčení ramen košíčky odstávají.
  8. Po sundání podprsenky jsou vidět otlaky.

Jak vybrat tu správnou

Výběr velikosti podprsenky začíná u měření. Budete potřebovat krejčovský metr a měřte tak, aby byl při měření natažený, ale neškrtil. Dbejte na to, aby byl metr vždycky ve vodorovné poloze.

Obvod

Obvod hraje velmi důležitou roli. Právě ten by totiž měl nést většinu váhy prsou. Správně zvolený obvod má k tělu těsně přiléhat i být dostatečně volný, abys umožňoval i hluboký nádech. Zadní část by neměla jít od těla odtáhnout na vzdálenost větší než na tři prsty. Zadní díl svírá pravý úhel k pažím, zapínání je ve stejné výšce jako přední část podprsenky. V žádném případě se zadní část nesmí posouvat nahoru. Pokud se to děje, je obvod příliš velký.

V přední části podprsenky by se pod kostici neměl vejít více než jeden prst. Pokud zvednete ruce nahoru, zůstane správně zvolená podprsenka stále na stejném místě. V přední části se nesmí vyhrnovat přes prsy.

Ramínka

Nesmějí se zařezávat, ale ani padat. Signálem, že s podprsenkou není vše v pořádku, mohou být bolesti ramen. Ty jsou totiž často způsobeny opět nevhodně zvoleným (velkým) obvodem podprsenky.

Košíčky

Na košíčcích se dá lehce poznat, zda podprsenka sedí tak, jak má. Čeho si u košíčků všímat?

  • Jedním ze signálů může být tzv. přetékající prso, kdy se do příliš malého košíčku ňadro nevejde, to pak přetéká a tvoří nepěkné boule.
  • Pokud je košíček příliš velký, okraje od prsu odstávají, při pohybu se podprsenka krabatí a různě shrnuje.
  • Při správně zvolené velikosti by měl košíček kopírovat linii prsu a přirozeně na ni navazovat.

Kostice

Kostice má za úkol podpírat prsa. Měla by prs obepínat, ne se do něj zařezávat. Konec kostice by se měl nacházet pod podpažím. V přední části podprsenky má těsně přiléhat k tělu.

Přečtěte si
Josef124
29. 7. 2022 • 05:45

Já to taky nechápu, v čem je problém. S výběrem podprsenky jsem neměla nikdy žádný problém . Změřím se, objednám a všechny mi vždy seděly. Teď nosím bezešvé zpevňující podprsenky, které jsem si objednala z http­s://ww­w.pl­aza.cz­/bezes­ve-zpevnujici-podprsenky/ a ani u nich nemám problém. Krásně mi drží a prsa tvarují .

neznalek88
8. 5. 2022 • 13:41

To, že 80% žen nosí špatnou velikost podprsenky, už píšete 20 let.
Každý eshop s prádlem má na svých stránkách, ale i jinde lze dohledat, jak změřit odvod pod prsy a přes prsa a dle toho vám tu velikost vybere. Rovněž prodavačky v kamenných obchodech, by toto měly znát a kupující poradit. To je tento národ tak tupý, že 20 let dělá stále stejné chyby?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.