Rádce Aha! Jak se starat o zimní bundy! Podle druhů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rádce Aha! Jak se starat o zimní bundy! Podle druhů...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Dostali jste od Ježíška novou zimní bundu? Nebo jste nějakou pořídili v povánočních slevách a nevíte, jak o nový kousek v šatníku správně pečovat? Některé bundy můžete v klidu vyprat doma, jiné zase odnést do čistírny. Přinášíme vám návod, jak vyčistit péřovou bundu, koženou a jak se postarat o kožich!

Péřová bunda

* U péřové bundy se nejdříve podívejte na symboly na štítku. Podle toho poznáte, zda ji musíte odnést do čistírny, nebo s klidem hodit do pračky.

  • Pokud zvolíte domácí čištění, určitě si pořiďte speciální prací prostředek k tomu určený. „Pravé peří totiž pokrývá ochranná vrstva tuku, kterou by běžný prostředek mohl vymýt, a snížit tak izolační schopnosti,“ radí odborníci z webu bundicky.cz.
  • * Aviváž nepoužívejte, narušuje strukturu a pevnost látky.
  • * Než bundu dáte prát, ujistěte se, že máte vyndané všechny papírky, kapesníky a jiné drobnosti z kapes. Následně všechny zipy zapněte. Zamezíte tím tak zbytečnému opotřebení při praní. * Zvolte na pračce program buď přímo na peří, nebo outdoorové oblečení. Pokud vaše pračka žádný z těchto programů nemá, zvolte program pro jemné prádlo. Vypněte fázi ždímání a odstřeďování a po máchání jen vypusťte vodu.
  • * Důležité je u péřovek sušení. Podle výrobců musíte zvolit následující postup: - Po vyprání ji jemně vyždímejte, pověste na ramínko a nechte odkapat vodu. - Pokud je příliš »nacucaná«, můžete ji vložit mezi dvě osušky a ty přitlačit k sobě. - Každých pár hodin s bundou jemně zatřeste, aby se uvnitř netvořily velké chuchvalce peří. - Nakonec ji nechte dosušit ve vodorovné poloze, kvůli slehávání peří.

Sušení v sušičce

Pokud máte doma sušičku a nebojíte se, že by mohla bundu poškodit, můžete zvolit sušení péřovky právě v ní. Nastavte na ni program s velmi nízkou teplotou. Do bubnu pak můžete vhodit i pár změkčovacích míčků, které peří během sušení načechrají. 

Kožená bunda

* Zimní oblečení, především to kožené, vyžaduje zvláštní údržbu, aby vás nezradilo, když to nejméně potřebujete. 

* Bundu nejdříve očistěte vlhkým hadříkem. Pokud to nestačí, pomůže speciální mýdlo na kůži. Žádné jiné čistící přípravky nepoužívejte! Mohli byste si na bundě vytvořit nevzhledné fleky!

  • Mazat nebo nemazat koženou bundu? „Jsem vlastníkem několika kožených bund a nikdy jsem na ně nepoužíval žádné mazadla, nebo impregnanty a i po mnoha letech vypadají jako nové. Každopádně, pokud čas od času použijete nějaký výrobek přímo určený na tuhle činost, neměli byste nic pokazit,“ radí na svém webu Tomas Fryba, který se živí zakázkovým šitím kožených bund.
  • * Během sušení bundu nevystavujte přímým slunečním paprskům ani prudkému teplu radiátorů. Nechte kůži volně rozloženou (nejlépe na textilní podložce, koberci, dece, atd.) v místnosti se stálou teplotou. 

Kožich

  • Kožešina je složená ze dvou částí – srsti, a vlastní kůže. To, co se při používání zašpiní, je z 99 procent srst. Jak na její čistění?
  • * Kožešinu nejdříve vyklepeme. Klidně na to můžete použít plácačku na koberce. 
  • * Pokud to nestačí, tak na webu kozeluzstvi.cz radí kožešinu vytřít technickým benzínem, acetonem, perchloretylenem nebo podobným těkavým odmašťovadlem (lze koupit obvykle v drogerii nebo barvách-lacích). Potřebovat k tomu budete i piliny z nepryskyřičnatého stromu (tedy ne ze smrku nebo borovice), které necháte nasáknout daným přípravkem.
  • * Nechte chvíli přípravek působit a následně vyklepejte z kožichu všechny piliny.
  • * Kožich pak vyvěste někde venku chlupy navrch, ale tak, aby na něj nepršelo, a nechte vyvětrat.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.